Вълна от световна съпричастност след ужаса в Ливан

Над 20 държави откликнаха след взрива в Бейрут, като изпратиха човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан

Вълна от световна съпричастност след ужаса в Ливан | StandartNews.com

Над 20 държави откликнаха след взрива в Бейрут, като изпратиха човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан.

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия - всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици.

Осигурена беше и незабавна финансова помощ. Великобритания осигури 5 милиона паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.

Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха очакват и две полеви болници с общ капацитет от хиляда легла.

Иран обяви, че изпраща в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал.

Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване.

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай