Вижте резултатите от изборите в Полша и Франция

Досегашният кмет на Париж Ан Идалго обяви победа на втория тур на местните избори

Вижте резултатите от изборите в Полша и Франция | StandartNews.com

Заемащият и досега поста на президент Анджей Дуда получава най-много гласове на изборите за държавен глава в Полша. Те обаче не достатъчни за да спечели още на първия тур, затова той ще се изправи на балотаж след две седмици срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски.

Анджей Дуда, който е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост“, получава почти 42 процента от вота, показват данните от екзитпол. Опонентът му Тшасковски, който е издигнат от най-голямата опозиционна формация, центристката „Гражданска платформа“, събира 30 процента подкрепа. Данните сочат още, че избирателната активност е била 63%.

Според някои от гласувалите поляци страната има нужда от стабилност и затова те виждат като победител именно сегашния държавен глава.

След края на изборния ден Дуда  благодари на избирателите и заяви, че гласувалите за него граждани му предоставят добро преимущество. Той изрази надежда, че ще успее да спечели хората, подкрепили някои от кандидатите, които не достигат до втория тур. Президентът, който дълго време беше сочен за фаворит на вота, обеща, че в края на евентуалния му нов мандат средната заплата в страната ще достигне 2 хиляди евро.

Междувременно досегашният кмет на Париж Ан Идалго обяви победа на втория тур на местните избори във Франция. 

Това означава, че тя ще заема кметския пост във френската столица по време на провеждането на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Идалго победи в кметската надпревара кандидата на консерваторите Рашида Дати.

Ан Идалго беше избрана за първи път за кмет на Париж през 2014 г. Тя разполага с подкрепата на френските Зелени, които на вчерашния местен вот получиха силни резултати в цяла Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай