Високо напрежение в Близкия изток! Израел навлезе в Ливан

Израелската армия започна сухопътна операция, целите са обекти на "Хизбула"

Високо напрежение в Близкия изток! Израел навлезе в Ливан | StandartNews.com

Напрежението в Близкия изток расте. Израел навлезе в Южен Ливан. 

Израелската армия рано сутринта във вторник обяви началото на сухопътна операция. Целите са обекти на групировката "Хизбула". Съобщението на военните дойде няколко часа след старта на самата операция.

"В съответствие с решението на политическия ешелон преди няколко часа Израелските сили за отбрана започнаха ограничени, локализирани и целенасочени наземни нападения, базирани на прецизни разузнавателни данни срещу терористични цели и инфраструктура на "Хизбула" в Южен Ливан", съобщи тази нощ армията на Израел.

"Тези цели са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел."

Действа се по план, за който армията е обучена и подготвена в последните месеци.

Подкрепа на сухопътните сили оказват и военновъздушните сили и артилерията с точни удари по военни цели.

Операцията се нарича "Северните стрели" и ще продължи според оценката на ситуацията и успоредно с бойните действия в Газа и на други арени.

Военновъздушните сили и артилерията оказват поддръжка на пехотата, включително с точни удари по военни цели в съответните райони, гласи официалното съобщение на военните.

Най-малко два израелски удара са били регистрирани в южните предградия на Бейрут късно в понеделник, каза източник от сигурността. Репортери на "Ройтерс" са чули силни взривове, идващи от квартала. Час преди ударите израелската армия е предупредила живеещите в района да напуснат. 

Часове по-късно стана ясно, че израелската армия е нанесла удар по палестинския бежански лагер Айн ал Хилве в Сидон, Ливан. Най-малко петима души са били убити при нападението. 

Ударът е бил насочен към  Мунир ал Макда, командир на ливанския клон на палестинското движение "Бригадите на мъчениците от Ал Акса" (военното крило на "Фатах"), съобщиха двама палестински служители по сигурността, пожелали анонимност.

Към момента не е ясно дали Макда е бил убит или ранен при атаката.

Това е първият израелски удар по Айн ал Хилве – най-големият от няколкото палестински бежански лагера в Ливан, от началото на трансграничните военни сблъсъци между "Хизбула" и Израел преди близо една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай