Вирусът затвори църквата на Божи гроб

Светото място, привличащо милиони християни от цял свят, е затворено за една седмица

Вирусът затвори църквата на Божи гроб | StandartNews.com

Епидемията от коронавирус не пожали и Божи гроб в Йерусалим. Храмът на Гроба Господен е затворен заради пандемията, която се разрази в световен мащаб, предаде БГНЕС.

Светото място, привличащо милиони християни от цял свят, е затворено за една седмица, заяви пред Ройтерс представителят на Асамблеята на католическите ординарии в Светите земи Абу Насър.

“Църквата на Гроба Господен е затворена от 17:00 часа в сряда. Разбира се, църковните водачи изразиха разбиране. Първоначално се прие, че указът е валиден за една седмица, въпреки че никой не знае колко дълго ще продължи тази криза”, каза Абу Насър.

Според него решението е взето след среща между израелската полиция и църковните лидери.

2369 души са заразени с коронавирус в Израел, петима са починали.

Божи гроб е главното светилище на християнския свят. Представлява гробницата в скалата, в която според Евангелията е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста, и преди Възкресението Христово. Божи гроб е под олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Според преданията гробницата се е намирала извън градските стени северозападно от Йерусалим, недалеч от Голгота. Впоследствие тук е построена Кувуклията и храмът, посветен на Възнесението Божие. В края на XIX век възниква спор между учените за точното място на гроба.

В един по-широк, средновековен (от времето на Кръстоносните походи) и фигуративен смисъл, под Божи гроб се разбират Светите земи (Палестина), което е свещено място за християните от цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай