Вирусът срина доверието на европейците към САЩ

Това съобщава британският национален ежедневник The Guardian в своя статия

Вирусът срина доверието на европейците към САЩ | StandartNews.com

Кризата с новия коронавирус е предизвикала рязък спад на доверието към САЩ като световен лидер – или поне що се отнася до европейците.

Това става ясно от нови проучвания, поръчани от Европейския съвет по външни отношения, съобщава британският национален ежедневник The Guardian в своя статия, представена от агенция Фокус.

Повече от 60% от анкетираните в Германия, Франция, Испания, Дания и Португалия са заявили, че са загубили доверие в САЩ като световен лидер. Според проучването пандемичният шок е „травмирал“ гражданите на ЕС, предизвиквайки в тях чувства на „самота и уязвимост“.

В почти всички страни, в които е проведено изследване, повечето хора признават, че са започнали да възприемат САЩ по-негативно след избухването на пандемията от COVID-19. Отрицателното отношение към Америка е най-силно изразено в Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%). В своя анализ на данните политическите експерти Сузи Денисън и Павел Зерка твърдят, че доверието в САЩ „е било ерозирано“. Те посочват неуспешните опити на страната да преодолее здравната криза

Увереността в бъдещето на трансатлантическото партньорство е толкова ниска, че само 2% от анкетираните в Германия и 3% във Франция заявяват, че очакват американска помощ за възстановяване на икономиката на ЕС. „Европейците научиха, че САЩ вече не са най-добрият приятел за Европа в трудни времена“, предполага Денисън.

Тръмп никога не е криел антипатията си към ЕС. Той обвини европейските държави, че са „откъснали" САЩ в областта на търговията. Освен това наскоро той нареди изтеглянето на 10 хиляди американски войници от Германия, припомня изданието.

В скорошно интервю за The Guardian германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че светът трябва да преодолее навика си да мисли, че САЩ все още се стремят да станат световен лидер. Проучването показва, че общественото мнение вече е наясно с тази промяна

Прочети още : https://www.actualno.com/analysis/pandemijata-srina-doverieto-na-evropejcite-v-sasht-news_1477091.html
© Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай