Викат крал Филипе Vi на отчет в Парламента

Осем партии обезпокоени от скандалите в семейството

Викат крал Филипе Vi на отчет в Парламента | StandartNews.com

Осем политически партии поискаха крал Фелипе VI да се яви в Парламента на Испания, за да обясни какво се случва в кралското семейство, след поредицата от скандалите през последните месеци, съобщи БНР. Това е прецедент в най-новата история на Испания, защото откакто съществува конституционната монархия, установена с приетата през 1978 година Конституция, никое правителство не си е позволявало да привиква краля за обяснения.

Партиите настояват сегашният крал да обясни какви са отношенията с баща му - бившия крал Хуан Карлос Първи, който избяга в Абу Даби от испанското правосъдие заради неплатени данъци и корупционни скандали.

Крал Фелипе VI се отказа от наследството му и се дистанцира от действията му, но неговите сестри - инфантите Елена и Кристина поддържат тясна връзка с баща си. При едно от посещенията си при него през февруари, те са били ваксинирани срещу Covid-19, което предизвика политически скандал между коалиционните партньори в правителството.

От партията "Подемос" заявиха, че скандалите, сътворени от Бурбоните са най-малко два пъти седмично и с превилегиите си те "дискредитират монархията". Според Народната партия "това е личен въпрос".

Самите инфанти потвърдиха, че са били ваксинирани, за да могат да получат здравен паспорт, с който да пътуват по-лесно. От Кралския дом обявиха, че не са знаели за ваксинацията на принцесите, но кралят и кралицата ще се ваксинират според здравния план.

Това обаче не удовлетвори политическите партии и те искат испанският крал да даде обяснение пред депутатите за неморалната според тях ваксинация на сестрите му, за близо 5-те милиона евро данъци, които баща му доброволно плати на два пъти през последните месеци, за пребиваването му в Обединените арабски емирства, където е гост на шейх Мохамед бин Зайед, за скритите сметки в чужбина и за разследванията срещу него.

фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай