Версайският дворец чака пратка от 3 века

Всички говорят за актьора Били Портър, който пристигна облечен в кадифен фрак, който в долната част се разкроява в огромна рокля

Версайският дворец чака пратка от 3 века | StandartNews.com

През 2024 г. във Версайския дворец ще пристигне закъсняла пратка. Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена, съобщава РИА Новости.

Камъкът, който тежи 3 тона, е бил изгубен през 17 в. в реката и е бил намерен от работници, добиващи пясък и чакъл в кариера в южната част на Франция. От френската мраморна асоциация са намерили заповедта за доставка от преди три века и половина и са се ангажирали да го доставят.

Първоначално блокът е бил предназначен за украсата на параклиса в двореца. След като камъкът не пристига обаче параклисът е бил украсен различно.

Все още е загадка защо мраморният блок не е достигнал до Париж. Но е взето решението той да бъде транспортиран само с технологиите, които са били налични през 17 в.. Именно затова и доставката му да се превърне в една информативна кампания. Първо блокът ще бъде пренесен с вагони, теглени от коне до южния канал, от който ще бъде транспортиран до Атлантическото крайбрежие. След това блокът ще пристигне в Нормандия, откъдето по Сена ще бъде отнесен до Париж.

В големите градове по пътя на мрамора ще се провеждат лекции за изграждането на Версайския дворец и живота на французите в онази епоха. Според експерти всичко това ще отнеме около пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай