Събота,

Версайският дворец чака пратка от 3 века

A
A
A

През 2024 г. във Версайския дворец ще пристигне закъсняла пратка. Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена, съобщава РИА Новости.

Камъкът, който тежи 3 тона, е бил изгубен през 17 в. в реката и е бил намерен от работници, добиващи пясък и чакъл в кариера в южната част на Франция. От френската мраморна асоциация са намерили заповедта за доставка от преди три века и половина и са се ангажирали да го доставят.

Първоначално блокът е бил предназначен за украсата на параклиса в двореца. След като камъкът не пристига обаче параклисът е бил украсен различно.

Все още е загадка защо мраморният блок не е достигнал до Париж. Но е взето решението той да бъде транспортиран само с технологиите, които са били налични през 17 в.. Именно затова и доставката му да се превърне в една информативна кампания. Първо блокът ще бъде пренесен с вагони, теглени от коне до южния канал, от който ще бъде транспортиран до Атлантическото крайбрежие. След това блокът ще пристигне в Нормандия, откъдето по Сена ще бъде отнесен до Париж.

В големите градове по пътя на мрамора ще се провеждат лекции за изграждането на Версайския дворец и живота на французите в онази епоха. Според експерти всичко това ще отнеме около пет години.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички