Великобритания попари Беларус

Британският регулатор преустанови лиценза на беларуската авиокомпания "Белавия" да извършва полети до Обединеното кралство

Великобритания попари Беларус | StandartNews.com

Британският регулатор преустанови лиценза на беларуската авиокомпания "Белавия" да извършва полети до Обединеното кралство. На самолетите на британските авиокомпании ще им бъде забранено да летят над територията на Беларус, съобщи днес министърът на транспорта Грант Шепс в пост в Туитър.

Той подчерта, че е "инструктирал Управлението за гражданска авиация на Великобритания да поиска от авиокомпаниите да избягват въздушното пространство на Беларус".

"Освен това прекратих действията на разрешителните за дейността на беларуския превозвач "Белавия", написа министърът.

В днешното си изказване пред британския парламент министърът на външните работи Доминик Рааб заяви, че инцидентът със самолета на "Райънеър" "представлява опасност за гражданските полети и е абсолютно и грубо нарушение на нормите на международното право и на международната практика, от които се ръководи гражданската авиация".

Инцидентът в Минск ще бъде тема за разговор между лидерите на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) на срещата на върха, която ще се проведе през юни в Корнуол. Според външния министър, в случая става въпрос за атака срещу международната система и Чикагската конвенция.

Управлението за гражданска авиация на Великобритания прекрати до второ нареждане разрешенията за полети в страната на всички авиопревозвачи от Беларус, включително на компания "Белавия" и чартърните компании, става ясно от съобщение на регулатора.

"Управлението за гражданската авиация уведоми също така всички регистрирани в Обединеното кралство авиокомпании за изискването да избягват полети над която и да е част от територията на Беларус", се казва още в съобщението, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай