Великобритания - отличник №1 в имунитета

75% от пълнолетните вече са ваксинирани с първа доза на ваксина срещу Ковид

Великобритания - отличник №1 в имунитета | StandartNews.com

Великобритания ще стане първата голяма държава, постигнала колективен имунитет срещу COVID-19, съобщи Нова. Правителството обяви, че 75% от пълнолетните вече са ваксинирани с първа доза. Над 50 на сто са завършили процеса напълно.

Според повечето експертни оценки, ако 70% от населението има имунитет, най-вероятно, веригата на инфекцията ще бъде прекъсната. Това кара учените да следят с голям интерес развитието на ситуацията на Острова. Има и такива обаче, които смятат, че 70% няма да са достатъчни.

Проверката на теориите в реална обстановка би дала на експертите важна информация и за следващи епидемии. Британците казаха, че успехът е плод на имунизацията и вече преговарят за модифицирани ваксини срещу мутациите на вируса.

„Работата още не е свършена. Продължаваме да планираме и да работим за сигурността на страната. Това включва модифицирани ваксини. Днес мога да кажа, че вече започнахме преговори с AstraZeneca за доставка. Това ще са ваксини, модифицирани да се справят с мутация B1.351, която беше открита първо в Южна Африка”, посочи министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай