Събота,

Великобритания остана без парламент

От: Стандарт -
A
A
A

Британският парламент бе разпуснат на фона на безпрецедентни хаотични сцени, съобщи БНТ. Разгневени депутати от опозицията от решението на премиера Борис Джонсън скандираха „Срам!“ срещу представителите на правителството и дори се опитваха да попречат на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да вземе участие в традиционната церемония при разпускането на законодателния орган.

Бурната нощ в парламента продължава да е сред водещите новини, но две неща са факт след разпускането за 5 седмици на законодателния орган: искането на Борис Джонсън за предсрочни избори отново бе отхвърлено от депутатите и беше приет закон за блокирането на Брекзит без сделка.

За да бъдат свикани избори, бяха необходими 434 гласа, или две трети от гласовете на всички 650 депутати в долната камара на парламента. Предложението беше подкрепено само от 293 души.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу не скри чувствата си по повод на принудителното дълго излизане на парламента в „летаргия“. „Искам да отбележа, че това не е стандартно или нормално разпускане на парламента“, каза той.

Борис Джонсън се закани, че въпреки всички опити на парламента да му върже ръцете, той ще се опита да постигне споразумение с ЕС в името на националните интереси.

Но какво се очаква да се случи преди определената дата за Брекзит 31 октомври.

На 14 октомври депутатите трябва да се завърнат на работа за новата парламентарна сесия, която се открива с речта на кралицата, в която се излага законодателната програма на новото правителство.

На 17 октомври започва важната среща на върха на ЕС в Брюксел, на която правителството се надява да договори сделка за Брекзит.

Ако до 19 октомври обаче не бъде постигнато споразумение, съгласно приетия нов закон за блокиране на Брекзит без сделка премиерът ще бъде задължен да поиска тримесечно отлагане на Брекзит, нещо, което той отказва да стори.

Според политическия анализатор на Би Би Си Норман Смит „Възможностите пред Джонсън започват да се изпаряват. Парламентът го лиши от шанса да свика избори преди този краен срок. Както и от шанса да напусне законно без сделка. Което го оставя на практика с една възможност – да постигне споразумение.“

Борис Джонсън напоследък говори все по-оптимистично за постигането на сделка, но дали може да му се вярва и доколко това е реалистично при положение, че и днес от никъде не можаха да потвърдят, че преговори се водят.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички