Великобритания: Локдаунът работи

Броят на заразените спада постоянно през февруари

Великобритания: Локдаунът работи | StandartNews.com

Тоталният локдаун във Великобритания работи. Броят на заразяванията с Covid-19 постоянно бележи спад от началото на февруари. Този факт и успешният ход на масовото ваксиниране дават надежди, че по някое време следващия месец ще започне облекчаване на строгите противоепидемични мерки. Социалното дистанциране, строгите ограничения по време на локдауна и масовото ваксиниране дават резултат, съобщава бнр. За това свидетелства ново проучване на Лондонския имперски колеж. В него се отчита, че заразяванията в Англия като цяло са намалели с две трети от началото на февруари, а в столицата Лондон с цели 80 на сто. Спад има във всички възрастови групи, но най-много случаи на заразявания има при младите хора.

В тази връзка има планове училищата да правят по-редовно тестове на учениците с оглед на това, че се очаква на 8 март някои от тях да бъдат отворени. Планира се и подновяване на посещенията в домовете за социални грижи.  Но каквото и да се каже днес ще бъде спекулация.

Трябва да се изчака следващия понеделник, когато премиерът Борис Джонсън ще представи обещаната от него „пътна карта“ за излизане от локдауна с по-конкретни дати и мерки. Знае се обаче, че облекчаването на мерките ще бъде „предпазливо и постепенно“. Защото, въпреки обнадеждаващите данни, все още много хора с в болници с Covid-19, а нивата на заразявания са подобни на тези през месец септември.

Масовото ваксиниране, за ефекта от което се очаква Джонсън скоро да направи изявление, вече навлезе във втора фаза, след като властите изпълниха обещанието си да ваксинират до 15 септември 15 милиона британци от най-уязвимите четири групи. Сега плановете са до края на април да бъдат ваксинирани всички в останалите пет приоритетни групи и така общият брой на имунизираните ще достигне 32 милиона или почти половината от населението.

Картината не е изцяло „розова“, защото днес бе съобщено, че почти 2 милиона души не са били на работа най-малко шест месеца заради икономическия ефект от пандемията. А от направеното проучване по въпроса става ясно, че 8% от имащите работа са заявили, че очакват през следващите три месеца или да загубят местата си или да бъдат съкратени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай