Вечерен час и в Турция. Затварят училища

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нови ограничения

Вечерен час и в Турция. Затварят училища | StandartNews.com

Турция затвори училищата за остатъка от семестъра и въведе общонационален вечерен час от 20:00 до 10:00 ч.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нови ограничения поради нарастващия брой пациенти с COVID-19 в цялата страна.

В изказване след заседание на кабинета, продължило повече от три часа, Ердоган каза, че ресторанти, хранителни магазини, търговски центрове и фризьорски салони ще имат ограничено работно време между 10 и 20 часа.

Президентът също така заяви, че въведеният преди това вечерен час за възрастни граждани на 65 и повече години ще бъде разширен, като включва и хора на 20 или по-малко години.

Частичният вечерен час за тези възрастови групи ще им позволи да излизат навън само между 10:00 и 16:00 часа

Новите ограничения също така разпореждат всички спортни събития да се провеждат без фенове.

Другите мерки, които Ердоган обяви, включват затваряне на кафенета до второ нареждане, както и спиране на кината до края на годината.

Що се отнася до образованието, президентът каза, че училищата, които влязоха в едноседмична есенна ваканция в петък, ще останат затворени и образованието ще премине само към онлайн.

След намаляването на броя на случаите на коронавирус през лятото, Турция стартира многофазен план през септември да отвори отново училища, като въведе учениците обратно в класните стаи.

Докато Министерството на образованието беше в заключителната фаза на плана си за пълно отваряне на училищата, без да се съобщава за големи огнища сред учениците, общата перспектива за влошаване на коронавирусната криза принуди правителството да се върне към онлайн образованието.

Общият брой на случаите в Турция сега е 421 413 заразени.

Призовавайки хората да се придържат към насоките за коронавирус, здравният министър Фахретин Коча каза, че спазването на мерките и съвместното действие са най-важни в борбата срещу вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай