Вашингтон попари С. Македония

Тежки обвинения в корупция

Вашингтон попари С. Македония | StandartNews.com

Тежки обвинения в корупция. Слаба и селективна борба с корупцията, която е насочена срещу критиците на правителството и нарушителите на ниско ниво. Липса на антикорупционни усилия и конфликт на интереси в публичната администрация. Това са само част от забележките, които отправя Държавния департамент на САЩ в своя годишен доклад за корупцията в Република Северна Македония, пише скопският "Експрес".

Сериозни критики и забележки се съдържат в няколко части на доклада, който по погрешка бе публикуван в работна версия, след което беше оттеглен по неясни причини, така че от днес той отново ще бъде достъпен за обществеността в официална версия.

Разделът за корупцията разкрива, че правителството в борбата с корупцията преследва избирателно критиците на Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка – “Демократичния съюз за интеграция“ с лидер Али Ахмети.

“Има достоверни твърдения за корупция в правоприлагащите органи, съдебната система и много други сектори“, се казва в доклада, цитиран от "Фокус".

“Северна Македония има закони, насочени към борба с подкупите, злоупотребата с длъжност и конфликт на интереси, а държавните служители и техните близки роднини са законово задължени да разкриват своите доходи и активи. Прилагането на законите за борба с корупцията обаче понякога е слабо, но също така селективно насочено към правителствени критици и нарушители от ниско ниво. Има достоверни твърдения за корупция в правоприлагащите органи, съдебната власт и много други сектори“, пише още в страниците на доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай