В Сърбия произвеждат Спутник V

Според руския фонд по този начин Сърбия става първата държава в Южна Европа, която произвежда Спутник V

В Сърбия произвеждат Спутник V | StandartNews.com

Руският фонд за директни инвестиции (РДИФ) обяви на уебсайта си, че институтът "Торлак" е започнал производство на руската ваксина „Спутник V“ в Сърбия, съобщава МИА.

Според руския фонд по този начин Сърбия става първата държава в Южна Европа, която произвежда „Спутник V“.

Производството на „Спутник V“ в Сърбия отговаря на най-добрите стандарти в производството на ваксини, се посочва на уебсайта на РДИФ, който добавя, че по-късно ваксината може да бъде изнесена в други страни от региона.

Ваксинацията срещу коронавирус с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари 2021 г., припомня руският фонд. Към днешна дата „Спутник V“ е регистриран в 60 държави с общо население от 3 милиарда души, каза фондът, добавяйки, че ефективността на ваксината е 91,6%, "както се потвърждава от данните, публикувани в The Lancet, едно от най-старите и уважавани медицински списания по целия свят."

Сръбският министър Ненад Попович обяви в профила си в Туитър, че е извършено първото пълнене на ваксината „Спутник V“ в „Торлак“.

„В рамките на споразумението, постигнато между Руския фонд за директни инвестиции и Института „Торлак“ в Сърбия, производството на ваксината „Спутник V“ беше успешно стартирано за кратък период от време. Сърбия е първата европейска държава, която започва да произвежда руската ваксина. От началото на годината „Спутник V“ се използва активно за ваксиниране на населението и обемът на ваксинацията може значително да се увеличи благодарение на началото на местното производство“, каза директорът на руския фонд Кирил Дмитриев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай