В САЩ обясниха. Как Джими Картър доживя 100 години

Геронтолози посочиха основните фактори

В САЩ обясниха. Как Джими Картър доживя 100 години | StandartNews.com

Първият президент столетник на САЩ тези дни с основание е обект на интерес.

Лекари и геронтолози посочиха причините за дълголетието на бившия президент на САЩ Джими Картър, който във вторник, 1 октомври, отбеляза 100-ия си рожден ден, пише Today.

Картър стана първият президент на САЩ, доживял да види 100-годишнината си. От февруари 2023 г. той е в хоспис, тъй като девет години се бори с рака.

Експертите сочат, че първата причина за невероятното дълголетие на Картър е неговата решителност и любов към работата. След като напусна президентския пост, политикът стана доброволец в благотворителна фондация, която помогна за възстановяването на разрушени жилища в 14 страни. Професорът по геронтология Валтер Лонго от Университета на Южна Калифорния смята, че помощта, оказвана на други, показва желание за живот. „В края на краищата това просто ви изкарва от леглото“, обясни специалистът.

Освен това Картър винаги се е стремял да научи нещо ново дори в напреднала възраст, което според геронтолозите също помага за удължаване на живота. След като приключи политическата си кариера, Картър и съпругата му основаха благотворителна фондация. Освен това бившият президент написа няколко книги, а на 62 години се научи да кара ски.

Успешният брак и силното семейство също бяха посочени като една от причините за дълголетието на Картър. Той и съпругата му живяха заедно 77 години. Когато Розалин Картър почина през ноември 2023 г., бившият президент каза, че тя е негов „равноправен партньор във всичките му постижения, предлагайки мъдри съвети и подкрепа, когато е необходимо“.

Експертите твърдят, че постоянната физическа активност е друга причина за дълголетието на Джими Картър. Тичаше редовно до 80-годишна възраст, а след това заради проблеми с коленете премина на ходене и плуване. Освен това той и съпругата му караха колела заедно. Както отбелязва геронтологът Хауърд Фридман от Университета на Южна Калифорния, не е задължително да се спортува. Това може да се замени например с работа в градината или просто с разходка.

Геронтологът Томас Пърлс от Бостънския университет е убеден, че екстровертите живеят по-дълго, защото имат по-добра когнитивна функция и винаги са в добро настроение. Учен, който познава бившия президент, каза, че той е много общителен човек, който излъчва положителна енергия.

Пърлс също отбеляза умствената издръжливост на Картър като друга причина за дълголетието му. Геронтологът отбеляза, че бившият президент не е изпаднал в депресия, след като през 2015 г. е научил, че има рак, а също така стоически е понесъл напускането на жена си.

Пърлс цитира вярата като последната причина за дълголетието на Картър. Той е сигурен, че религиозността е помогнала на Картър да преодолява по-лесно стресовите ситуации.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай