В САЩ хванаха 16 т кокаин за 1 млрд. долара

Това е една от най-големите залавяни някога пратки в историята на САЩ

В САЩ хванаха 16 т кокаин за 1 млрд. долара | StandartNews.com

Властите в САЩ обявиха, че са задържали около 16 тона кокаин с приблизителна стойност повече от 1 милиард долара в исторически удар срещу наркотрафика. Дрогата е била открита на кораб в пристанището на Филаделфия.

"Това е една от най-големите залавяни някога пратки в историята на САЩ. Такова количество кокаин може да убие милиони - МИЛИОНИ, хора“, написа в Туитър Уилям Максуейн, прокурорът на източния район на Филаделфия. "Членовете на екипажа на кораба са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения за федерални престъпления“, допълват от кабинета на прокурора.

Наркотиците са били открити в седем контейнера на борда на товарен кораб, който се подготвял да замине за Европа, след като преди това е бил в Чили, Панама и на Бахамските острови, пишат американските медии.

Полицията е направила удара след като през март задържа 1.5 тона кокаин в пристанището на Ню Йорк – най-голямата пратка от повече от 25 години насам. Рекордът е 21 тона кокаин в Калифорния през 1989 г., като същата година бяха заловени още 14 тона в Тексас.

САЩ, най-големият консуматор на наркотици, в момента са изправени пред смъртоносна епидемия от опиоиди, коментира АФП. Средно в страната от свръхдоза през 2017 година са умирали 197 души дневно, сочи статистиката на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай