US военни вадят кораба, заприщил Суецкия канал

9,6 милиарда дневно губи световната икономика от спирането на товарите

US военни вадят кораба, заприщил Суецкия канал | StandartNews.com

Американски военни ще помогнат за преместване на кораба Ever Given, който е заседнал в Суецкия канал и напълно блокира корабоплаването, съобщава CNN.

На 27 март екип от експерти по драгиране от базата на американския флот в Близкия изток трябва да пристигне на мястото на инцидента в Египет. „Предложихме на властите съдействие за деблокиране на канала. Консултираме се с нашите египетски партньори за това как можем да помогнем най-добре “, каза източник от американското министерство на отбраната пред канала .

Египетските власти приеха предложението на Вашингтон чрез американското посолство в Кайро. Властта на Суецкия канал вече изрази благодарност за помощта.

На 24 март свръхголемият контейнеровоз Ever Given се засел в Суецкия канал, блокирайки движението по него. Анализаторите оценяват загубите за световната икономика от инцидента на 9,6 милиарда долара на ден.

Изчистването на канала може да отнеме няколко седмици. Осем влекачи се опитват да премахнат контейнерния кораб. Деблокирането на канала се очаква от 16 танкери, превозващи 870 хиляди тона нефт и 670 хиляди тона петролни продукти. Една четвърт от обема на суровините идва от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай