Урсула с гръмки думи и обещания за Западните Балкани

Председателят на ЕК подчерта, че разширяването е на първо място в дневния ред на блока

Урсула с гръмки думи и обещания за Западните Балкани | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Берлинският процес гарантира бъдеще, в което всички държави от Западните Балкани ще бъдат част от Европейския съюз. В Берлин се провежда десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови институции и регионални организации.

"Срещата е повод да погледнем назад към едно десетилетие на напредък с нашите партньори от Западните Балкани. Берлинският процес винаги е бил застъпник, архитект и крепител на здравата връзка между нас", каза Фон дер Лайен след разговорите с лидерите от Западните Балкани.

"Разбира се, за десет години много неща се промениха. Времената на конфликти, войни и сътресения доведоха до ново осъзнаване вътре в Европейския съюз. Осъзнаването, че по-големият Съюз е и по-силен Съюз. И че е наша отговорност да приближим амбициозните членове към нас. Ето защо разширяваме към Западните Балкани същите мерки за солидарност, които сме предприели в рамките на нашия Съюз. Пример за това е енергийната криза. Помогнахме на домакинствата от Западните Балкани да се справят с високите разходи за енергия чрез нашия пакет за енергийна подкрепа в размер на 1 млрд. евро. Сега изграждаме енергийна инфраструктура, за да направим Западните Балкани по-енергийно независими, с инвестиционен план от 30 млрд. евро. Друг пример е сътрудничеството ни в областта на гражданската защита. Всички ние се борихме рамо до рамо с горските пожари от това лято и с неотдавнашните наводнения в Босна и Херцеговина. И цялото това практическо сътрудничество върви успоредно с напредъка по европейския път", добави тя.

Председателят на ЕК подчерта, че разширяването е на първо място в дневния ред на блока: "Гледаме към бъдещето, в което всичките шест партньори от Западните Балкани ще бъдат част от нашия Европейски съюз. За да постигнем това, трябва да се възползваме от уроците на разширяването през 2004 г. Първото предварително условие е привеждането в съответствие с нашите основни европейски ценности: зачитането на демокрацията и върховенството на закона. Втората предпоставка е ранната икономическа интеграция. Ето защо Берлинският процес играе ключова роля. Той винаги е бил движещата сила на регионалната икономическа интеграция'.

"Берлинският процес се превърна в двигател на общия регионален пазар на шестте държави от Западните Балкани. От съществено значение е този общ регионален пазар да функционира безпроблемно, защото той позволява на предприятията от Западните Балкани да търгуват, да въвеждат иновации и да създават добри работни места. И защото той приближава региона до нас и до техните икономики, до нашия единен пазар", заяви Фон дер Лайен.

Тя приветсва споразумението, постигнато миналата седмица на равнище ЦЕФТА и по-специално премахването на ограниченията върху износа от Сърбия в Косово: "Колкото по-добре функционира общият регионален пазар, толкова по-добре могат да бъдат интегрирани икономиките на Западните Балкани - стъпка по стъпка - в нашия европейски единен пазар. Нуждаем се от мост между общия регионален пазар и единния европейски пазар. И този мост е нашият План за растеж за Западните Балкани - инвестиции в размер на 6 млрд. евро. Неслучайно избрах да представя Плана за растеж на миналогодишната среща на върха на Берлинския процес в Тирана. Причината е проста: Планът за растеж и Берлинският процес са взаимосвързани. С Плана за растеж ние отваряме вратата към определени сектори на единния пазар. За да се възползват от това отваряне, Западните Балкани трябва да приемат съответните реформи, за да имат равни условия на конкуренция. А тези реформи в замяна се подкрепят от инвестициите на ЕС във всяка страна. А напредъкът е осезаем. Помолихме нашите партньори да разработят своя собствена програма за реформи в рамките на Плана за растеж".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай