Уорън Бъфет промени завещанието си. Къде отиват милиардите му?

Натовари децата си с голяма отговорност

Уорън Бъфет промени завещанието си. Къде отиват милиардите му? | StandartNews.com

Уорън Бъфет отново промени завещанието си, съобщава CNN.

93-годишният Бъфет, председател на Berkshire Hathaway, заяви пред Wall Street Journal, че отново е преработил завещанието си и че не планира да продължи даренията за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс след смъртта си. Той ще вложи богатството си в нов благотворителен тръст, който ще се контролира от трите му деца, каза той, предаде сайтът businessnovinite.bg.

"Фондация "Гейтс" няма да получи пари след моята смърт", каза Бъфет пред списанието. Бъфет заяви, че е променял завещанието си няколко пъти и че е съставил най-новия план поради доверието, което има в ценностите на децата си и в това как те ще разпределят богатството му.

Всяко от децата на Бъфет има свои собствени филантропски организации.

"Чувствам се много, много добре по отношение на ценностите на трите ми деца и имам 100% доверие в това как те ще изпълнят нещата", казва Бъфет пред Journal.

По-рано Бъфет беше заявил, че в завещанието му е посочено, че повече от 99% от имуществото му е предназначено за благотворително използване за фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и четирите благотворителни организации, свързани със семейството му: фондация "Сюзън Томпсън Бъфет", фондация "Шерууд", фондация "Хауърд Г. Бъфет" и фондация "НоВо".

Засега обаче Бъфет очевидно планира да продължи да дарява средства на фондация "Гейтс" приживе.

В петък Berkshire Hathaway съобщи, че Бъфет конвертира около 9000 акции клас А в над 13 милиона акции клас Б. Около 9,3 млн. акции ще отидат в тръста на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", а останалите ще бъдат разпределени между четирите благотворителни организации на семейство Бъфет.

"Уорън Бъфет е изключително щедър към фондация "Гейтс" с повече от 18 години вноски и съвети", казва Марк Сузман, главен изпълнителен директор на фондацията, в изявление за CNN.

"Дълбоко сме благодарни за последното му дарение и за вноските, възлизащи общо на около 43 млрд. долара за нашата работа." (Мелинда обяви през май, че ще напусне организацията, и последният ѝ ден беше 7 юни - но фондацията все още не е променила името си).

През миналата година Бъфет дари около 870 млн. долара на четирите благотворителни организации, управлявани от семейството му, а през 2022 г. - около 750 млн. долара.

След новообявените дарения Бъфет притежава 207 963 акции клас А на Berkshire Hathaway и 2 586 акции клас Б, съобщиха от компанията. Стойността на акциите е приблизително 128 млрд. долара.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай