Уникално. Дронове пускат фалшив дъжд в Дубай

Така баровците гонят жегата

Уникално. Дронове пускат фалшив дъжд в Дубай | StandartNews.com

Измъчван от парещата жега, Дубай измисли уникален метод за създаване на изкуствен дъжд. Кадри с порои, наподобяващи мусони, преливащи пътища и искрящи светкавици обиколиха социалните медии, генерирайки небивал интерес сред потребителите. Интересното е, че градът използва безпилотните летателни апарати, за да „шокира“ облаците, а те да произведат дъжд. Технологията за правене на дъжд, известна като „засяване на облаци“, беше пусната в употреба, когато летните температури в Обединените арабски емирства скочиха над 50 градуса по Целзий. 

Методът за манипулиране на времето до голяма степен беше успешен, тъй като „засяването“ на облаци допринесе за обилните валежи, наблюдавани в цялата страна по-рано този месец. Според Gulf Today полицията в Абу Даби е отправила предупреждения към обществеността, призовавайки за предпазливост поради лоша видимост и трудни условия на шофиране.

Изкуственият дъжд е част от мисията за увеличаване на валежите в ОАЕ, което ще увеличи количеството на средните годишни валежи. През 2017 г. ОАЕ инвестираха цели 15 милиона долара в девет проекта за създаване на изкуствен дъжд.

Според The ​​Independent методът за „засяване на облаци“ разчита на технологията на безпилотни дронове, при която те отделят електрически заряд в облаците, което провокира тяхното сливане и създаването на дъжда. Дроновата система за предизвикване на изкуствени дъждове се ръководи от професор Маартен Амбаум от Университета в Рединг в Англия.

„Когато капките се слеят и станат достатъчно големи, те ще паднат като дъжд“, казва професор Амбаум пред ВВС.

В доклада се казва още, че „дъждостроенето“ е станало често срещано в сухи страни като ОАЕ, които обикновено отчитат само 10 см дъжд годишно. Няколко щата в САЩ също търсят „засяването“ на облаци като начин за борба с тежките условия на суша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай