Унгария увеличава заплатата на лекарите

Страната се готви за по-нататъшно нарастване на случаите на коронавирус

Унгария увеличава заплатата на лекарите | StandartNews.com

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан се споразумя с унгарската медицинска камара за значително увеличение на заплатите на лекарите , тъй като страната се готви за по-нататъшно нарастване на случаите на коронавирус, които биха могли да натоварят здравната й система.

Унгария съобщи за 1086 нови случая на COVID-19 в събота, което доведе до общия брой на заразените до момента 29 717 с 812 смъртни случая.

Подобно на много други източноевропейски страни, Унгария се бори с недостиг на лекари и медицински работници, тъй като местните заплати избледняват в сравнение със западноевропейските нива.

Гюла Кинчес, председател на унгарската медицинска камара, заяви, че правителството е приело предложената скала на заплащане за лекари, при която базовите заплати за лекарите и лекарите ще се удвоят приблизително в сравнение с настоящите нива.

В зависимост от възрастта и нивото на опит лекарите ще печелят от 700 000 до 800 000 форинта, докато по-възрастните лекари ще получават до 2,4 милиона форинта.

Увеличенията на заплатите ще бъдат приложени в продължение на две години, като ще се повишат до ново договорените нива до 2023 г.

Орбан, който е изправен пред избори през първата половина на 2022 г., също потвърди тази седмица, че правителството му ще възобнови изплащането на допълнителни месечни пенсии от 2021 г., тъй като икономиката се насочва към по-бавно от очакваното възстановяване от пандемията .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай