Улични битки във Франция,  Тръмп: Те искат мен /ОБЗОР/

Затворени са Лувърът и Айфеловата кула, 30 души са ранени, а 700 - задържани в цялата страна

Улични битки във Франция,  Тръмп: Те искат мен /ОБЗОР/ | StandartNews.com


"Парижкото споразумение не работи добре за Париж. Протести и безредици в цяла Франция. Хората не искат да плащат големи суми пари, предимно на развиващи се страни (които са управлявани по спорен начин), уж за опазване на околната среда. Те скандират "Искаме Тръмп!" Обичам Франция".

Това написа президентът на САЩ Доналд Тръмп  в Туитър. 

Той не за първи път изказва мнението си за Парижкото споразумение, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Във вторник Тръмп препрати туит на консервативния коментатор Чарли Кърк, който заявява, че Франция е разтърсена от бунтове "заради крайнолевите данъци над бензина" и добавя: "По улиците на Париж хората скандират "Искаме Тръмп".
 
Напрежението в Париж днес се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Демонстрантите подпалиха автомобили и кофи за боклук.

Ранени са близо 30 души, трима от които полицаи. В цялата страна са задържани около 700 души заради подозрения за подстрекаване към безредици.

Блокади по пътища затрудняваха движението на много места в страната.

Властите съобщиха, че 127 души са били задържани, след като полицията открила у тях чукове, бейзболни бухалки и метални топки за петанк.

Групи от протестиращи, разгневени от президента Еманюел Макрон и високите данъци, се опитаха да стигнат до президентския дворец, заобиколени от голям брой полицаи, за да не се допуснат изблици на насилие след най-големите бунтове в Париж от десетилетия, предаде АП.

Френската столица бе поставена под засилена охрана. Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна бяха мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж - 8000. На някои места бяха разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка. 


Няма и следа от обичайното съботно оживление в центъра на столицата: много витрини на затворените магазини са обковани с дъсчени прегради, върху тях вече личат надписи сещу президента Макрон. Затворени са Айфеловата кула, Лувърът, Операта и всички най-известни музеи и театри, отменени са повечето важни събития за деня. Много магазини и заведения в центъра няма да работят, тъй като собствениците се опитват максимално да предпазят витрините и имуществото от вандалски прояви. В столичното кметство е сформиран кризисен щаб, дори бронирани коли на френската жандармерия ще подпомагат силите на реда.

Целта е максимално да бъде ограничено насилническото действие на екстремни групировки, както призова сутринта пред силите на полицията френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата - първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии, отбелязва АФП.

В социалните мрежи се появиха призиви за сваляне на президента Еманюел Макрон, станал изключително непопулярен и редовно обвиняван от недоволните, че е "президент на богатите", предаде Франс прес.


Седемчленна делегация на "жълтите жилетки" се срещна с премиера на Франция Едуар Филип снощи и заяви, че очаква отговор от президента Еманюел Макрон на своите предложения, съобщи Асошиейтед прес.

"Премиерът съзнава сериозността на ситуацията. Той ни изслуша и обеща да предаде нашите искания на президента на Републиката. Надявам се, че той ще говори на народа на Франция като баща, с обич и уважение, и че ще вземе силни решения", заяви на излизане Кристоф Шалансон, говорител на движението.

По думите на Шалансон пред репортерите делегацията на протестиращите е поискала мерки за подобряване на заплащането на работещите и на покупателната способност на французите.

"Премиерът ни чу, сега чакаме президента да говори", каза Жаклин Моро, друга участничка в срещата.

Тя бе представена от правителството като опит за постигане на диалог преди очакваните днес масови демонстрации и опасенията от насилие, отбелязва АП.

Макрон, който запази мълчание пред цялата седмица, даде да се разбере, че няма да говори за кризата преди началото на следващата седмица, припомня Франс прес.

Изненадващо снощи президентът посети парижко предградие, за да се срещне с мобилизирани жандармеристи, които пазят реда на "Шанз-елизе".

Визитата в казарма в Ножан-сюр-Марн източно от Париж не беше обявена предварително. Нямаше представители на пресата.

Според Елисейския дворец Макрон е разговарял около час с около 60 офицери, които са участвали в потушаването на безредиците миналия уикенд. Той насърчил офицерите и им благодарил за работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай