Угасиха пожара в Нотр Дам, спасиха реликвите

Макрон се закле да възстанови катедралата, започва кампания за събиране на дарения

Угасиха пожара в Нотр Дам, спасиха реликвите | StandartNews.com

Пожарът, който превърна катедралата Нотр Дам в Париж в огромна факла, беше овладян около 5 часа българско време, предадоха световните агенции. Пламъците унищожиха емблематичната кула стрела и целия покрив, но огнеборците успяха да предотвратят рухването на цялата сграда. Спасени са двете основни кули, както и уникалните реликви в храма, сред които тръненият венец на Христос.

"Вече смятаме, че двете кули и основната конструкция на Нотр Дам са спасени", увери началникът на пожарната служба във френската столица Жан-Клод Гале. Засега има информация за един пострадал пожарникър, който е получил сериозни наранявания.

Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.  Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена след опустошителния пожар, предадоха световните агенции.

"Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно", заяви той пред журналисти. После похвали "извънредната смелост" на пожарникарите и каза, че Франция трябва да се гордее с "всички тези, които се бориха, за да не се случи най-лошото".

"Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот", заяви президентът пред катедралата.

"Нотр Дам гори и аз зная тъгата и този трепет, който усещат толкова много французи. Но тази вечер бих искал да говоря и за надежда", каза той, обявявайки началото на кампания за набиране на средства.

"Нека се гордеем, защото сме построили тази катедрала преди повече от 800 години. Построили сме я и през вековете сме й позволили да расте и сме я подобрявали", заяви Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай