Удължиха мерките в Гърция до 14 май

При влизане в страната е необходим отрицателен PCR или сертификат от ваксинация

Удължиха мерките в Гърция до 14 май | StandartNews.com

Гръцките власти удължиха ограничителните мерки, които действаха и до сега до 6 часа на 14 май. При влизане в южната ни съседка ще се изисква отрицателен PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в страната. Изискването за PCR тест важи и за деца над 5-годишна възраст. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. Ще се правят и тестове – бързи антигенни или PCR на случаен принцип по преценка на гръцките здравни власти, поясняват от Външно министерство.

Всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

От 19 април 2021 г. беше отменено изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и за България.

Отпадането на карантината е възможно само, ако при влизане да се представи отрицателе PCR, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай