Удължиха локдауна в Турция

Причината за това е нарастащият брой нови случаи на Ковид-19

Удължиха локдауна в Турция | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждане на пълен локдаун от 19.00 часа на 29 април до 05.00 часа на 17 май в рамките на нови мерки в борбата с коронавируса, предаде Анадолската агенция.

След заседание на правителството Ердоган изтъкна, че Турция трябва бързо да намали дневните случаи на коронавируса под 5000 на ден, защото в противен случай неизбежно ще бъде изправена пред тежки последици от туризма до търговията и образованието.

В рамките на новите мерки се ограничават междуградските пътувания, които ще са възможни само с разрешение от властите, и се прекратява присъственото обучение в училищата и детските градини, отлагат се изпитите. Ердоган посочи, че производственият сектор и секторът на хранително-вкусовата промишленост ще бъдат изключени от новите ограничителни мерки, съобщава Ройтерс.

Ето и някои от по-главните детайли:

- Забрана за излизане навън.Търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени.

- Затварят се всички работни места с изключение на някои производствени съоръжения, служби по чистотата и други, които са упоменати в наредба на турското вътрешно министерство.

- Преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците от 8-12 клас. Всички ученици ще учат дистанционно.

- Ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата се затварят.

- Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение,като превозните средства ще работят с полови

Броят на дневните случаи на коронавируса в Турция надхвърли 63 000 на 16 април, след което рязко спадна до 39 000 в неделя, докато броят на смъртните случаи в резултат на вируса остана над 300 през изминалата седмица, отбелязва Ройтерс. Ердоган каза, че броят на дневните случаи на коронавируса трябва да падне под 5000 до края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай