Турция удари Русия по най-новата й гордост

Здравният министър Фахретин Коджа е категоричен по въпроса

Турция удари Русия по най-новата й гордост | StandartNews.com

Турските власти обявиха, че руската ваксина срещу коронавирус не отговаря на изискванията, необходими за получаване на нейното одобрение в страната, съобщава турският вестник "Хабертютк" на своя новинарски уебсайт.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа заяви, че Анкара няма да закупи никакви дози от ваксината, твърдейки, че Русия не изпълнява условията за "добра лабораторна практика".

Здравният министър не уточни коя руска ваксина визира той, но преди време Турция говореше за провеждане в страната на изпитвания на ваксината "Спутник V" .

Вместо това Турция подписа сделка с китайската компания Sinovac Biotech Ltd. за закупуване на 50 милиона от дозите на нейната ваксина срещу Covid-19 и очаква да започне ваксинацията още този месец.

Фахретин Коча каза още пред в-к "Хабертютк", че Турция се нуждае от повече ваксини с цел да имунизира 50 милиона души до края на април 2021 г. (при население в страната от 83 милиона), като добави, че правителство работи за напредване на доставката и на 25 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

"Те ще могат да ни дадат 25 милиона дози до края на 2021 година. Опитваме се да издърпаме доставка напред във времето. Искаме ги преди лятото, тъй като имаме пожар, който трябва да потушим възможно най-скоро", посочи той.

Според Фахретин Коджа Турция няма да плати за китайската ваксина на Sinovac, ако "не я хареса". "Заложихме това в договора, когато направихме поръчката. Ако резултатите ни не са достатъчно ефективни, имаме право да върнем ваксините и да не плащаме дори пет цента за тях".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай