Турция ще купи 20 милиона дози китайска ваксина

Ваксината ще се тества върху турски доброволци

Турция ще купи 20 милиона дози китайска ваксина | StandartNews.com

Експериментална ваксина, разработена от Китай, ще бъде тествана върху турски доброволци, съобщи Министерството на здравеопазването в Турция.

Около 1237 дози от ваксина вече са приложени на 726 здравни работници в третата фаза на изпитванията на ваксината и не са докладвани сериозни странични ефекти, се казва в изявление на министерството.

Този път инжекцията ще започне да се тества на обикновени граждани извън здравни специалисти. Хора на възраст между 18 и 59 години ще могат да кандидатстват за доброволчески участие в тестовете.

Кандидат-ваксината ще бъде тествана на общо 12 450 доброволци, съобщи министерството и добави, че тестовите опити ще се проведът в 25 центъра в 12-те провинции на страната.

Тестовете за редовни граждани ще започнат на 23 ноември, каза професор Мустафа Кемал Челен от университета Dice пред агенция Demirören.

Здравните работници, които са участвали в тестови опити, са образували антитела и ваксината е показала защита от 92 до 98 процента, каза Челен, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в университета.

Турция ще подпише договор до дни за закупуване на най-малко 20 милиона дози от кандидат-ваксината от китайската Sinovac Biotech, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коча на 18 ноември, като добави, че Анкара също води преговори за закупуване на дози от ваксината Pfizer и BioNTech.

„Ще можем да набавим поне 10 милиона дози от китайската ваксина през декември. Искаме да увеличим този брой. Толкова ще бъде и през януари “, каза Коча.

Турция ще стане вторият купувач на китайската ваксина след Бразилия.

„Ако ваксината Pfizer и BioNTech получи лиценза си, Турция може да получи един милион дози от ваксината до края на годината. Преговаряме постепенно да достигнем до 25 милиона в рамките на една година, започвайки от януари “, обяви също Коча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай