Турция пак дразни яко Гърция

Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона

Турция пак дразни яко Гърция | StandartNews.com

С един месец - от 18 август до 15 септември - Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона.

Незаконните газови проучвания на Турция край Кипър продължават на фона на ескалиращото напрежение с Гърция.

Новото навигационно съобщение на Турция бе издадено в събота вечерта, само ден, след като външните министри на Европейския съюз изразиха пълната си солидарност с Гърция и Кипър и призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.

Според обявените координати турската сондажна платформа „Явуз” продължава проучванията си за газ в части от два кипърски блока югозападно от острова, където тя работи от 20 април.

Двата блока са лицензирани от правителството на Кипър за френската енергийна компания „Тотал” и италианската „Ени”, но Турция претендира, че част от тях попада в нейния континентален шелф.

До 18 септември е обявеният засега срок за извършването на сеизмографски проучвания край Кипър от турския изследователски кораб „Барбарос Хайредин паша”.

Той се намира в източната част на кипърската изключителна зона от 28 юли, като районът му на действие засяга три кипърски блока.

Актуалното развитие в Източното Средиземноморие е в центъра на срещата в Никозия днес сутринта на министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис със заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.

„Ако Турция вярва, че действа в съответствие с международното право, тогава защо не приема  призивите на Европейския съюз, нашите и на Гърция предложения за обжалване пред Международния съд в Хага за уреждане на спора в Източното Средиземноморие, а използва сила и превъзходството си за разрешаването му”, коментира в четвъртък президентът на Кипър Никос Анастасиадис провокативните действия на Турция.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай