Турция отваря границата си с България от юни

На всички гранични пунктове на пътниците ще бъде правен тест за коронавирус и ще се попълва декларация за адрес, на който гостите ще пребивават в страната

Турция отваря границата си с България от юни | StandartNews.com

Две от най-натоварените летища в Истанбул - новото и това в азиатската част Сабиха Гьокчен ще бъдат отворени на 28 май, макар и със строги ограничения, които ще принудят хората да променят навиците си, съобщава "Марица".

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че от средата на юни се очаква да започнат и международни полети по някои ключови дестинации. Предвижда се да се даде предимство на транзитните полети до далечни точки.

Предвижда се от юни да бъде отворена за туристи българо-турската граница при Капитан Андреево. На всички гранични пунктове на пътниците ще бъде правен тест за коронавирус и ще се попълва декларация за адрес, на който гостите ще пребивават в страната.

Ограниченията за пътуване заради коронавируса доведоха до намаление на броя на пътниците с 41,3 процента през първите четири месеца на тази година, съобщи Главна дирекция на държавното летищно управление. Летище Сабиха Гьокчен е изцяло затворено от 28 март, а летище Истанбул извършва единствено извънредни полети на турските авиолинии за прибиране на турски граждани от чужбина.

Първоначално от летищата ще се правят единствено вътрешни полети. Съгласно плана за осигуряване на безопасно пътуване, всички, които влизат в помещенията на летището, ще трябва да носят маски и ръкавици.

Властите са решили да спрат роднини и придружители да идват на летища. Това ще важи и за посрещачите. Мярката има за цел да избегне пренаселеността на терминалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай