Турски адвокати с жалба до СЕ заради насилието на протестите

Турски адвокати с жалба до СЕ заради насилието на протестите | StandartNews.com

Анкара. Съюзът на турските адвокатски колегии е подготвил жалба до Съвета на Европа (СЕ) по въпроса за бруталните действия на полицията по време на масовите протести в защита на каузата за парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, предаде телевизионният канал NTV.

Юристите настояват СЕ да поиска от Турция официално изявление дали по време на масовите протести в страната властите са се съобразявали с изискванията на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Обръщението е адресирано до Генералния секретариат на СЕ.

Подчертава се, че по време на протестите „полицията е използвала несъразмерно голяма сила" и че най-важното въздействие и свидетелство за този подход е „безотговорното използване на газови бомби от силите за сигурност срещу народа, който се възползва от своята свобода за събирания и волеизявления". Посочва се, че по време на събитията са били ранени много хора; че е започнало разследване на лекари, оказвали доброволно медицинска помощ на тези ранени; че адвокатите, ангажирани с тяхната защита, са били подложени на преследване и насилие от страна на силите за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай