Цунами отнесе цяла рок банда в Индонезия /ДОПЪЛНЕНА/

Жертвите на стихията вече гонят 170 души

Цунами отнесе цяла рок банда в Индонезия /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Цунами, което бе предизвикано от изригване на вулкан в Индонезия, е отнело живота на най-малко 168 души и е ранило 745, а за безследно изчезнали се водят 30 души, сочат последнни данни на властите, цитирани от световните агенции. Стихията е помела сцена на която е свирела рок банда Seventeen. Открито е тялото само на един от музикантите, а останалите се водят изчезнали.

 

Трагедията се е разиграла на плажовете около Зондския пролив. 

Цунамито е предизвикано от изригване на вулкан в планината Анак - Кракатау. Властите предупреждават, че броят на жертвите и ранените ще расте. Засегната е и западната част на остров Ява. Трима души се издирват, нанесени са материални щети на десетки сгради.

Според индонезийските власти бедствието може да е предизвикано от необичаен прилив, дължащ се на новолуние и подводни свлачища след изригването на намиращия се там вулкан Анак Кракатау. 

Индонезия е разположена на така наречения Тихоокеански "Огнен пръстен" - регион с чести земетресения и изригвания на вулкани. Поредното природно бедствие връхлетя островната държава през септември, когато загинаха над 830 души, след като земетресение и последвало цунами, удариха град Палу на остров Сулавеси, разположен източно от Борнео.

"Общият брой на загиналите достигна 168 души, има 745 ранени и 30 души се водят за безследно изчезнали", обяви говорителят на индонезийската агенция за реакции при бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.  Спасителни екипи и линейни трудно достигат засегнатите зони, тъй като някои от улиците са блокирани от съборени сгради.

Стотици жилища са разрушени, заяви говорител на Службата за реакция при бедствия, който свърза огромната вълна с подводни свличания след изригването по-рано на вулкана Анак Кракатау.

Вълната е връхлетяла около 21.30 часа местно време снощи, уточни службата по метеорология, климатология и геофизика.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай