Тройна годишнина на Де Гол отбелязват във Франция

"Франция е силна, когато знае съдбата си, когато е единна", казвал Де Гол

Тройна годишнина на Де Гол отбелязват във Франция | StandartNews.com

Президентът Еманюел Макрон откри възпоменателните тържества в рамките на Годината на Де Гол - 80 години след началото на битката за Франция, в която е изиграл важна роля изтъкнатият военен и политически деец. Тази година се навършват също 130 години от рождението и 50 години от смъртта на Де Гол.

В слово при церемония на мястото на битката при Монкорне на 17 май 1940 г. Макрон изтъкна, че Де Гол е олицетворявал най-добрите качества на френската нация.

"Днес откриваме тук годината на Де Гол - каза президентът край мемориала на загиналите в сражението. - Духът на съпротивата се надигна като нов вятър (. . .) Именно тук бе доказано, че французите могат да побеждават врага. Именно тук Де Гол посрещна съдбата си (. . .) и тук се роди надеждата в сърцето на човека, довел народа си до свободата."

"Франция е силна, когато знае съдбата си, когато е единна", припомни Макрон думи на Де Гол.

След речта си той разговаря с представители на фондацията, носеща името на прославения френски държавник, и с неговия внук Ив Де Гол.

На 17 май 1940 г. френската Четвърта танкова дивизия, командвана от почти неизвестния тогава полковник Шарл Де Гол, започва контраатака срещу превъзхождащите сили на германския корпус на генерал Хайнц Гудериан в стремеж да задържи настъплението на нацистите в Североизточна Франция и да прегради пътя на врага към Париж. Челните френски отряди успяват да се задържат в Монкорне, преди германците да започнат масирана въздушна атака. Историците наричат тази битка едно от малкото успешни сражения през този период на френската съпротива, напомня агенцията.

"Ако остана жив, ще се сражавам там, където потрябва, и докогато потрябва, докато врагът не бъде разгромен", заявил тогава полковник Де Гол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай