Тръмп забрани US-самолети да летят над Иран

Европейските компании също пренасочват полетите си

Тръмп забрани US-самолети да летят над Иран | StandartNews.com
  • Европейските компании също пренасочват полетите си

Вашингтон забрани на американските самолети да летят над Иран. В четвъртък вечерта Федералната авиационна администрация (ФАА) наложи забрана на регистрираните в САЩ самолети да летят в контролираното от Иран въздушно пространство над Персийския залив и Оманския проток с оглед на нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран, предадоха световните агенции.

Агенцията цитира "повишена военна активност" и "засилено политическо напрежение в региона". Забраната се налага, "за да се предотврати неволно сваляне на пътнически самолет".

ВИЖ ОЩЕ: Тръмп за малко да нападне Иран, отказал се

Ограниченията се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи и Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

По-рано днес в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че президентът Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон, струващ 130 милиона долара, но после внезапно се е отказал от решението си.

"Всички полетни операции в надводното пространство на района за полетна информация на Техеран са забранени до по-нататъшно уведомление", се казва в изявлението на ФАА.

След него последва ефектът на доминото. Европейски и австралийски авиокомпании също промениха полетите си. Холандската KLM обяви, че няма да лети над Ормузкия проток до ново нареждане. В изявление на компанията се казва, че това решение се взима от съображения за сигурност и повод е инцидентът с американския военен дрон, свален от Иран. Германската  Lufthansa се присъедини и съобщи, че самолетите й няма да прелитат над Ормузкия проток и Оманския залив.

Австралийската компания Qantas обяви, че нейните самолети ще минават по други трасета в Близкия изток, за да избегнат Оманския залив и Ормузкия проток. Промяната ще засегне полетите между Лондон и Австралия и няма да повлияе на продължителността им, се уточнява в изявление на компанията.

Компаниите Malaysia Airlines и Singapore Airlines също обявиха, че променят маршрутите на полетите си, за да избегнат рисковата зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай