Тръмп настръхна от книга на свой бивш съветник

Става дума за бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън

Тръмп настръхна от книга на свой бивш съветник | StandartNews.com

Сътрудниците на Доналд Тръмп се обявиха против публикуването на някои глави от книгата на бившия президентски съветник по националната сигурност Джон Болтън, съобщават американските медии. Според Белия дом, това се налага, защото текстът може да съдържа секретна информация.

Болтън описва как Тръмп му е казал, че смята да блокира военната помощ за Украйна докато властите в Киев не започнат разследване срещу Хънтър Байдън- сина на вероятния му съперник за президентския пост Джо Байдън.

В ръкописа има значителен обем засекретена информация. Някои данни дори са в категорията "строго секретно". Книгата не може да бъде публикувана, ако не бъде премахната секретната информация", се казва в писмо на Съвета за национална сигурност, което изтече в медиите.

Самият Тръмп също заяви в Туитър, че книгата на Болтън е лъжлива и съдържа секретна информация, засягаща националната сигурност.

Адвокатът на Болтън - Чарлз Купър отговори, че нито той, нито клиентът му смятат, че в книгата има секретни данни.

Тръмп от своя страна атакува Болтън, че преди години не е бил одобрен от Сената за постоянен представител на САЩ в ООН, след което не е бил одобряван за никакъв пост. Наред с това той твърди, че Болтън го е "умолявал" да го назначи на длъжност, за която не се изисква одобрение от Сената.

"Назначих го, независимо че много хора ми казваха: "Не го правете, сър", добавя Тръмп.

Той отправя упрек към бившия си съветник, че е допуснал много грешки.

"Честно казано, ако го бях слушал, вече щяхме да водим Шеста световна война", твърди Доналд Тръмп.

Наскоро Болтън изрази готовност да даде показания в Сената на изслушванията по импийчмънта срещу президента, но републиканците в Сената използват всички възможни инструменти, за да не допуснат това. Същевременно Тръмп забрани на редица служители от своята администрация да участват в разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай