Тръмп събуди чудовищата

Това ли е неговата "Америка на първо място"?

Тръмп събуди чудовищата | StandartNews.com

* Мъже, облечени като за война, атакуваха Капитолия

* Това ли е неговата "Америка на първо място"?

We're all living in Amerika

Amerika ist wunderbar

We're all living in Amerika

Amerika

Amerika

Това е текст от песента на "Рамщайн". Българите също си имат своя - "Кога ще ги стигнем американците". Изпя я Тодор Колев. Кога ние ще ги стигнем - не е ясно. Но те май ни настигнаха. Щурмът на Капитолия твърде много прилича на погромите, които българите извършват над своите институции - пожара на Партийния дом на 26 август 1990 г. или нахлуването в парламента на 10 януари 1997 г.

ВИЖ ОЩЕ: За първи път куршуми в Капитолия /ОБЗОР/

А американската нация е толкова разединена, колкото и българската.

ВИЖ ОЩЕ: Четири жертви при щурма на Капитолия

На 6 януари във Вашингтон се случи нещо немислимо - въоръжени хора с рога атакуваха светинята на Закона, с върховенството на който се гордее страната, претендираща да е най-голямата демокрация на света. Не случайно името й идва от Римския хълм Капитолий, политическия център на Рим. Основният камък на сградата е поставен от един от най-уважаваните президенти - Джордж Вашингтон, на 18 септември 1793 г.

ВИЖ ОЩЕ: Сред протестиращите във Вашингтон имало и българи

Гневната тълпа влезе в сблъсъци с полицията, счупи прозорци, някои се покатериха по стената, а най-сръчните нахлуха в пленарната зала и Камарата на представителите. Полицията побърза да изведе политиците на сигурно място и им раздаде газови маски, докато нашествениците си правеха селфита с крака на бюрата в офисите на депутатите.

ВИЖ ОЩЕ: Керемедчиев: Остават съмнения, че щурмът е режисиран

Един от щурмуваците дори отнесе за спомен ораторския пулт на председателката на Камарата на представителите - демократката Нанси Пелоси. Нямаше кой да го спре. Нанесените щети са колосални, открити са и две бомби.

ВИЖ ОЩЕ: Валят призиви за отстраняване на Тръмп

За щастие, за разлика от 1814 г., когато Капитолият е опожарен по време на Британско-американската война, този път сградата оцеля.

ВИЖ ОЩЕ: Удължават извънредното положение във Вашинггон

Но лудостта на тълпата коства живота на поне четирима души, които загинаха в сблъсъците.

Над 14 са ранените полицаи, двама от които тежко, като единият вече почина. Стотици хора са ранени. А 6 януари 2021 влезе в историята на САЩ като ден на позора. Шокиращите сцени предизвикаха възмущение по цял свят.

Всичко това се случи, защото президентът Доналд Тръмп не признава изборното предимство на своя конкурент Джо Байдън. А привържениците му, нахъсани от думите за "открадната победа", решиха да си я вземат със сила.

ВИЖ ОЩЕ: Кой е човекът с рогата, атакувал Капитолия?

"Сега Конгресът трябва да се изправи срещу това грубо нападение над нашата демокрация. Ще отидем до Капитолия. Вероятно няма да се радваме толкова много на някои от тях, защото никога няма да отнемете страната ни със слабост. Трябва да покажеш сила и трябва да бъдеш силен", казва Тръмп, докато Конгресът се готви да обяви победата на Байдън. Думите му възпламеняват тълпата и тя тръгва към Капитолия още преди да е приключил с речта си.

"Вървях зад група мъже във военна екипировка, които държаха радио до мегафон, за да могат да продължат да слушат Тръмп. Имаше много групи като тях, които се скитаха наоколо: милиции, Горди момчета, мъже, носещи наколенки и жилетки. Мъже, облечени така, сякаш отиват на война", пише журналистът Ричард Хъл за The Independent, цитиран от dnes.bg.

"Мъжете в камуфлажна екипировка се държаха като генерали на някакво чуждо бойно поле. "Войници напред!, извика един мъж. Няколко други мъже се оттегляха с насълзени очи, след като бяха напръскани с газ, но тълпата ги притискаше да останат, защото "за това били дошли. За някои това беше вълнуващ ден, демокрацията в действие, история, която да разкажат на приятелите си. За други това беше първият изстрел на една дългоизграждаща се гражданска война", пише журналистът.

"Те се изкачиха през пролуката и успяха да проправят път, по който да ги следват другите. Малко по-късно няколко протестиращи се появиха на балкона с изглед към тълпата. Тя ги приветства с викове "САЩ, САЩ, САЩ", "Китай не притежава Америка!" и "Чий дом? Нашият дом!" Имаше повече от едно знаме на Конфедерацията, развяващо се по стълбите на Капитолия", казва Хал. След като вижда множество хора, които носят тениски, призоваващи за насилие над журналистите, Ричърд Хал решава повече да не се идентифицира като такъв, а да следва тълпата като протестиращ.

Часове по-късно, когато тълпата е разчистена, сенаторите се връщат в Капитолия, за да завършат започнатото и да удостоверят резултатите от изборите. Републиканците излязоха с изявления, осъждащи щурма като тежко нападение срещу демокрацията.

А по улиците хората вече се качват на автобуси и влакове, за да се приберат у дома, усмихнати и смеещи се. Те се събраха на групи, за да преразкажат приключението, сякаш напускат спортна игра", пише журналистът.

Защо ни изненадва тази Америка, която за мнозина е била символ на законност и ред? Всъщност това са процеси, които са тлеели дълбоко в недрата й с години. Но са подтискани със силата на закона и здравата полицейска ръка. Сега Тръмп даде шанс на гнева да се отприщи и чудовищата да се покажат. Но това ли е неговата "Америка на първо място"? Американците ли простреляха Тръмп, като не го избраха на изборите или той простреля Америка? И ще може ли духът, който излезе от бутилката, отново да бъде прибран в нея и овладян?

Да, удължаването на извънредното положение до 21 януари, което цели да спре ново събиране на фенове на стария президент при инагурацията на Байдън на 20 януари, ще даде резултат за овладяването на ситуацията.

Но след погрома на Капитолия Америка вече не е същата. А светът?

Musik kommt aus dem Weißen Haus

Und vor Paris steht Mickey Maus

(We're all living in Amerika)

We're all living in Amerika

Amerika ist wunderbar

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай