Тръмп отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Тръмп изрази съчувствие към решението на Турция за решението да купят руски ракети

Тръмп отказа да продаде изтребители F-35 на Турция | StandartNews.com

След дни на мълчание за това дали Турция ще бъде наказана за придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се съгласи с неохота страната да бъде извадена от програмата за изтребителите F-35, съобщава специализираното списание за военни новини Defence News, цитирано от Агенция Фокус.

Въпреки че Вашингтон многократно предупреждава, че руската система С-400 е несъвместима с тези на НАТО и е заплаха за F-35, Тръмп изрази съчувствие към решението на Турция. Той представи администрацията на Барак Обама като виновна за решението на Анкара, тъй като е отказала да й продаде американска алтернатива на С-400 – „Пейтриът“.

„И така, това, което се случва, е ситуацията, в която Турция е много добра с нас, много добра, а сега казваме на Турция, че няма да й продадем F-35, защото е била принудена да закупи друга ракетна система. Това е много трудна ситуация“, призна Тръмп. „Работим по въпроса, но не е справедливо. Тъй като са закупили руска система, ние не можем да им продаваме самолети. Това не е справедлива ситуация", допълни американският президент.

Забавеният отговор на администрацията подхрани спекулациите, че Тръмп иска да избегне борбата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И по-специално, президентът не е уточнявал дали ще наложи санкции срещу Турция в съответствие със Закона за противопоставяне на противниците чрез санкции. Но членовете на Конгреса тази седмица заявиха, че законът е много ясен: Тръмп няма друг избор, освен да одобри въвеждането им.

Преди дни Ердоган изрази убеждението си, че Тръмп има правомощието да се откаже от санкциите срещу Турция заради закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана и трябва да „намери средата". Но Конгресът затвори вратата за компромис миналата година, когато вдигна висока летва за пътищата, по които САЩ може да се въздържа от санкции за страни, купуващи руски оръжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай