Тръмп налага нови мита на Китай

Облага с допълнителни 10% китайски стоки за още 300 милиарда долара

Тръмп налага нови мита на Китай | StandartNews.com

Търговската война САЩ - Китай ескалира, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще обложи с допълнителни 10% китайски стоки за още 300 милиарда долара. По обичайния си начин Тръмп написа в Туитър, че решението му е породено от това, че Китай не е спазил две от дадените по-рано обещания в търговските преговори между двете страни: да увеличи покупките на земеделски продукти от САЩ и да спре на опиоидния фентанил. Тръмп добави, че “търговските преговори продължават”.

Новите американските мита "не са конструктивен" начин за разрешаване на търговските спорове, отговори Пекин. Китайският външен министър Ван И заяви днес, че ударът с митата определено не е конструктивен начин за разрешаване на икономическите и търговски търкания. Това не е правилният начин, заяви Ван И в кулоарите на среща на висшите дипломати в Югоизточна Азия, която се провежда в Тайланд.

Пекин и Вашингтон са в търговска война от юни 2018 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че налага мита върху китайския внос на стойност 50 милиарда долара като опит да балансира търговския дефицит. Оттогава двете страни въведоха няколко кръга реципрочни мита, припомни БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай