Тръмп каза какво ще прави САЩ в космоса

Сътрудничеството между НАСА и SpaceX е донесло небивал успех за страната, заяви Тръмп

Тръмп каза какво ще прави САЩ в космоса | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп, който пристигна във Флорида, за да наблюдава изстрелването от космическия център "Кенеди", заяви: "Днес ние отново гордо изстрелваме американски астронавти с американски ракети - най-добрите в света, от американска земя", предаде Асошиейтед прес. Той обеща, че американците първи ще кацнат на Марс и провъзгласи "бъдеще на американско господство в космоса".

"Това беше прекрасна гледка, надявам се, че й се насладихте", каза Тръмп малко след изстрелването на ракетата, проектирана и построена от компанията на Илон Мъск "Спейс Екс", към международната космическа станция.

"Когато чувате този звук, целия този грохот, можете да си представите колко е опасно това. Като усетите труса, макар че ние бяхме много далеч, усещането тук е изумително. Прекрасна гледка. И прекрасен кораб", каза Тръмп на брифинга в Космическия център "Кенеди", предаде БТА.

Запитан защо смята, че е важно да бъде във Флорида за изстрелването, предвид събитията в страната, Тръмп отговори, че то е било "огромно вдъхновение". "Ние пострадахме от нещо, което беше ужасно и никога не трябваше да се случва, и това е една от причините, поради които исках да бъда тук днес, и затова сметнах, че е много важно да съм тук днес. Мисля, че всеки от вас ще признае, че това, което току-що видяхме, е вдъхновяващо", каза той.

Президентът посети контролния център, за да поздрави участниците в мисията, и разговаря с Мъск. При управлението на Тръмп НАСА предостави на частни компании средства за изследвания и разработки, припомня АП. Агенцията се надява да разчита на търговските си партньори, за да изпрати отново астронавти на Луната през следващите няколко години и до Марс след 2030 г.

"Радвам се да бъда с вас днес на Кейп Канаверал, където се възраждат нашият кураж и целеустремеността ни. Помислете си само - това е първата "космическа реч" от 50 години. Събрали сме се, за да отпразнуваме не само изстрелването на космически кораб, но и нашата смелост в триумфалното връщане към звездите", каза Тръмп, цитиран от ТАСС. По думите му е настъпила нова ера на "американските амбиции". Според него успешното изстрелване на пилотиран кораб с ракетата носител на "Спейс Екс" е освободило САЩ от зависимостта от други държави и е доказало, че бъдещето на космическия отрасъл принадлежи на частните компании.

"Предишните лидери поставиха САЩ в зависимост от други страни за изпращането на нашите астронавти. Повече няма такава зависимост", добави той. "Преди малко SpaceX стана първата частна компания, която изпрати хора в околоземна орбита. Поздравления, Илон Мъск", заяви Тръмп. По думите му за предприемача и сътрудниците от неговата компания стартът на Crew Dragon е "сбъдната мечта".

Сътрудничеството между НАСА и SpaceX е донесло небивал успех за страната, заяви Тръмп, като подчерта, че извеждането в орбита на Crew Dragon е струвало по-евтино, отколкото в рамките на програмата Space Shuttle. При това той (Crew Dragon) е много по-добър", добави Тръмп.

"В рамките на програмата за търговски пилотирани полети на НАСА ние ще използваме ракети и космически кораби, разработени, построени, изстрелвани и притежавани от частни американски компании, по фиксирана цена за американските данъкоплатци. Днешният старт потвърждава, че бъдещето е на частния космически сектор. Скоро ние ще кацнем на Марс, и ще имаме най-страхотните оръжия в историята, които може да си представите. Аз вече видях разработките", заяви Тръмп пред журналистите.

"Човечеството може да се гордее с това постижение", заяви на свой ред Мъск след старта, като призна, че е дълбоко развълнуван. По думите му събитието ще намери отклик в сърцето на всеки, който в душата си е изследовател. "Сега трябва безопасно да върнем астронавтите на Земята и да направим така, че това да се повтаря отново и отново", добави той. На въпроса кога очаква полет около Луната, Мъск отговори, че е "настроен оптимистично". "Иска ми се това да стане след две години, но в действителност може да стане и след четири".

"Мисля, че тове е първата крачка на нашата цивилизация по пътя към Марс. Ние ще станем интерпланетарна цивилизация. Този път ще изисква колосални усилия в иновациите и технологиите. Ако достъпът до околоземна орбита стане нещо обикновено, хиляди, а може би и милиони хора ще могат да се отправят към други планети. И след случилото се днес, това става все по-реална възможност", заяви Мъск, цитиран от ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай