Тръмп изкарва армията срещу насилието

Протестите и размириците бяха провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд

Тръмп изкарва армията срещу насилието | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп се зарече, че ще разположи редовни войници, за да прекрати насилието, обхванало столицата Вашингтон и страната.

Протестите и размириците бяха провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест. В много градове, включително Минеаполис, Вашингтон и Ню Йорк, е наложен полицейски час.

Междувременно съдебномедицинска експертиза констатира, че смъртта на Флойд е убийство. Той е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, но в организма му са открити и следи от наркотични вещества.

"Днес силно препоръчах на всеки губернатор да използва Националната гвардия, за да доминираме по улиците. Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено. Ако град или щат откаже да предприеме действия за опазване живота и имуществото на своите граждани, ще разположа американски военни и бързо ще разреша проблема", предупреди президентът.

"Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд. Справедливостта ще възтържествува за него и семейството му, той не ще е умрял на празно. Но не можем да позволим мирните протести да бъдат заглушени от една разгневена тълпа", каза Тръмп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай