Тръмп иска месо

Президентът на САЩ нареди да се произвежда повече месо

Тръмп иска месо | StandartNews.com

Доналд Тръмп подписа указ, с който нарежда на производителите на месо в САЩ да продължат да работят на фона на опасенията от недостиг на продукцията им заради коронавируса, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

"Президентът Тръмп подписва указ, който му предоставя юрисдикция да осигурява непрекъснато снабдяване с говеждо, свинско и птиче месо на американците", се посочва в комюнике на президентството.

Тръмп се позова на Закона за отбранителното производство, за да класифицира този сектор като ключов в сериозната икономическа криза, през която преминават САЩ.

Федералното правителство освен това ще се ангажира да осигури предпазна екипировка за работниците в отрасъла.

Затварянето на кланици в САЩ се засилва заради заразяване на персонал, което поражда опасения за веригата на доставки, отбелязва АФП.

Най-големите в света компании за месо, сред които Смитфилд фуудс (Smithfield Foods Inc), Каргил (Cargill Inc), Джей Би Ес Ю Ес Ей (JBS USA) и Тайсън фуудс (Tyson Foods) спряха дейност в около 20 кланици и преработвателни фабрики в Северна Америка заради разболели се работници, а това предизвика глобални страхове от недостиг на месо, допълва Ройтерс.

В указа, разпространен вчера късно вечерта, се предупреждава, че затварянето само на един голям месопреработвателен завод би могло да доведе до 10 милиона сервирани порции по-малко на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай