Три причини отказват Байдън от изборите. Кой ще го замени?

Решението на демократите ще е ясно до края на месеца

Три причини отказват Байдън от изборите. Кой ще го замени? | StandartNews.com

Опитите на Джо Байдън да се реабилитира след неуспешен си дебат с Доналд Тръмп изглежда най-накрая окончателно се провалиха. Въпреки поредицата от  изявления за президента, че остава в надпреварата, натискът върху него от страна и на най-близките му поддръжници - бившият президент Барак Обама, председателят на Сената Чък Шумър и бившият ръководител на демократичното мнозинство в Конгреса Нанси Пелоси, вече осезаемо расте.

The New York Times, позовавайки се на антуража на президента, съобщи в петък за първи път, че той започва сериозно да мисли за оттегляне на кандидатурата си.

NBC обяви, че това решение е повлияно от три събития - обръщението на Нанси Пелоси, нови проучвания на демократите, показващи рязък спад в рейтинга му, както и бойкот на ключови партийни спонсори.

Милиардерът Майкъл Мориц, който е един от най-големите дарители на Демократическата партия, призова преди часове Джо Байдън да се оттегли от предизборната надпревара. Според него настоящият президент на САЩ може да обрече страната на жестоки времена.

За съжаление президентът Байдън има избор – суета или добродетел. Той може или да обрече страната на тъмни и жестоки времена, или да се вслуша в гласа на Бащата на времето. Времето изтече, каза Мориц, цитиран от АВС

Затова и най-лоялните му поддръжници вече шушукат, че за него "всичко вече е предопределено".

Според четирима източници на CNN последните проучвания са причина за конфликта между Байдън и Пелоси. Именно тя показала на президента резултатите от последните проучвания.

CBS цитира рейтинг на Байдън от 47 процента. CNN публикува още по-разочароващи цифри: само 43 процента са готови да гласуват за Байдън, 49 процента ще подкрепят Доналд Тръмп.

Самият държавен глава също намекна, че е готов да се предаде. На 17 юли в разговор с Black Entertainment Television (BET) той призна, че може да се пенсионира, ако почувства рязко влошаване на здравето или лекарите настояват за това.

Ден по-късно стана известно, че 81-годишният политик отново се е заразил с коронавирус и вероятно това е причината за липсата на каквато и да е била реакция на пресслужбата му.

Докато такава се чака, вървят слуховете за нови кандидатури на демократите. Най-осезаемо се споменава Камала Харис, която като вицепрезидент е и основен претендент за номинацията.

Според ABC News, позовавайки се на висш служител на администрацията на САЩ, ръководството на Демократическата партия вече оценява възможността за замяна на Байдън с Харис в спешен режим.

Проблемът е, че тя също не е с много добър рейтинг сред американците, защото през последните години приложи най-непопулярни решения, инициирани от Байдън. Това включва неуспешната борба с миграционната криза, която републиканците превърнаха в една от основните теми на предизборната надпревара.

Разбира се, ако тя бъде определена за кандидат, партията ще получи увеличение на интереса към нейната личност в краткосрочен план. Но също така ще даде поводи на Тръмп да я атакува. Републиканците вече наричат Харис архитект на ужасната ситуация на границата и със сигурност ще се съсредоточат върху тези нейни действия. Също така ще акцентират и върху разнобоя в Демократическата партия.

Много вероятно е републиканците да атакуват с посланието – Харис твърдеше, че Байдън е здрав и ще се кандидатира, а сега тя заема мястото му. Значи не е по-различна от Байдън, а републиканците просто  „сменят конете на кръстовището“.

Според The New York Times окончателният въпрос за номинацията на Байдън ще бъде решен до края на юли, преди началото на официалното гласуване за един кандидат от Демократическата партия.

Партийният елит няма много по-добри възможности. Други претенденти, включително редица губернатори демократи, са доста непознати за американските избиратели, а остава все по-малко време до изборите. Нещо повече - всички пари на спонсорите отидоха за PR на Байдън и сега въпросът е дали демократите ще успеят навреме да се споразумеят за финансирането на нови кандидати.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай