Тревога? Ето ги частните бойци на Ердоган

Какво цели турският президент

Тревога? Ето ги частните бойци на Ердоган | StandartNews.com

От повече от десетилетие наемниците са част от съвременната война. Но само две държави ползват частните армии като инструмент на своята външна политика - Русия и Турция.

Руската частна армия "Вагнер", чийто собственик е приближеният на Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин, от години пренаписва правилата и разширява влиянието на Москва в Близкия Изток, Югоизточна Азия, Южна Америка. "Вагнер" участват активно и във войната на Путин срещу Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган очевидно ползва учебниците на Путин и все повече ползва частни армии, за да предяви претенциите си за господство в ислямския свят.

Това пише в анализ американското списание The National Interest,

Ердоган обаче доразвива руската стратегия. Докато руските наемници са мотивирани само с пари, за да вършат мръсната работа на Кремъл, турските частни армии са движени от вярата, че е техен дълг да изпълняват ислямистките цели, които си поставя Анкара - възвръщане на господството на бившата Османска империя.

Всъщност Путин и Ердоган имат еднакви стратегии, пише д-р Алесандро Ардуино от Сингапурския университет, изследовател на феномена на частните армии. Путин иска да създаде нова Руска империя върху догмата на Евроазиатското партньорство, а Ердоган е устремен към господство в Ислямския свят.

Основната бойна единица на наемниците на Ердоган е компанията "Садат", която легално се води международна консултантска фирма в сферата на сигурността. Тя предлага комбинация от сухопътна армия под наем със собствени военновъздушни сили, които ползват известните бойни дронове "Байрактар", които се доказаха в битка срещу руснаците в Украйна.

Именно тази "уникална" услуга, която предлага "Садат" превръща Турция в желан помощник за всяка ислямска държава, която търси разширяване на сигурността си, пише The National Interest.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай