Събота,

Тревога! Айсберг колкото Лондон се откъсна от Антарктида

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Огромен айсберг се е отделил от Антарктика, близо до британска станция на ледения континент. Размерите му са, почти колкото Голям Лондон, пише вестник The Guardian, цитиран от агенция „Фокус”.

Отцепването е станало малко над 20 км от британската изследователска станция „Халей“, но в базата по това време не имало никой и не е възникнал риск за човешкия живот. Айсбергът е с площ 1270 кв. км и дебелина от 150 метра. Той е навлязъл във водите на океана.

Британската антарктическа служба (БАС), която експлоатира базата „Халей“, е ограничила дейността си от 2017 г. поради опасението, че айсбергът е можел да се отцепи във всеки един момент.

Големите пукнатини в леда на тази част на Антарктида са открити за първи път преди десетилетие и оттогава БАС наблюдава района, опасявайки се от точно такова събитие. БАС разполага с набор от GPS устройства в района. Тези данни предават информация за движението на леда обратно до централата на агенцията в Кеймбридж.

Адриан Лъкман, британски изследовател на ледниците и професор по геология в университета Суонзи в Уелс, изследва изображенията на тежестта през последните седмици и преценява кога голяма част от леда може да се откъсне от ледника.

„Въпреки че отчупването на големи части от антарктическите ледени шелфове е напълно нормална част от начина, по който те работят, големите събития като това, остават доста редки и вълнуващи“, каза експертът от дистанционното наблюдение. „С три дълги разлома, които активно се развиха в района през последните пет години, всички ние очаквахме, че ще се случи нещо грандиозно.”.

„Времето ще покаже дали това отелване ще отключи още парчета през следващите дни и седмици. В Университета в Суонзи изучаваме развитието на разломите на ледения шелф, защото някои водят до големи събития, а други не, и причините за това може да обяснят защо изобщо съществуват големи ледени шелфове.", каза още Лъкман.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички