Тръмп го избра за 20 минути: Кой е Джей Ди?

Защитник на малкия бизнес и консерватизма. Наричат го катастрофата за Украйна

Тръмп го избра за 20 минути: Кой е Джей Ди? | StandartNews.com

Доналд Тръмп е избрал Джей Ди Ванс за свой заместник само 20 минути преди официалното съобщение, твърди NBC . Толкова време е минало от обаждането на Тръмп до кандидата за вицепрезидент до обявяването на избора в социалните мрежи.

Часове след анонса, Америка отново се раздели. Поддръжниците на Тръмп вече гордо вписват името на Ванс на предизборни плакати. Повечето американски медии пък вече го нарекоха Катастрофата за Украйна.

Каквито и да са първите коментари, оттук нататък 39-годишния сенатор Джей Ди Ванс има всички шансове да се превърне в ключова фигура в Републиканската партия. А опитът му в различни сфери – военна, правна, бизнес и политика – обещава да го направи многостранен политик.

Джеймс Дейвид Ванс, по-известен като Джей Ди, е 39-годишен сенатор от Охайо, който успява да си проправи път от военен кореспондент до автор на бестселъри и политик.

Роден е 2 август 1984 г. в Мидълтаун, Охайо. Записва се в морската пехота на САЩ след като завършва гимназия през 2003 г.

Той служи като военен кореспондент по време на войната в Ирак като част от 2-ро въздушно крило на морската пехота. След като се завръща у дома, Джей Ди получава бакалавърска степен по политически науки и философия от Държавния университет в Охайо.

По време на следването си той работи в екипа на републиканския щатски сенатор Боб Шулер.

През 2013 г. Джей Ди завършва Йейлския университет с докторска степен по право. Работил е като адвокат в адвокатската кантора Sidley Austin LLP в Илинойс, а от 2016 до 2017 г. е бил директор в инвестиционната фирма на предприемача Питър Тийл Mithril Capital.

През 2019 г. Джей Ди публикува автобиографията си "Елегията на Хилбили", която се превърна в бестселър. В тази книга той говори за детството си, семейството си и как бедността и упадъкът на работническата класа са повлияли на живота му и живота на родния му щат.

Книгата е много популярна, включително в политическите кръгове.

През 2022 г. Джей Ди беше избран в Конгреса на САЩ от Охайо. Той встъпи в длъжност през януари миналата година.

Женен е за Уша Чилукури, дъщеря на индийски имигранти, и имат три деца.

До 2019 г. политикът беше евангелист, но след което стана католик.

Той е консервативен политик, който е известен с републиканските си възгледи.

Застъпва се за намаляване на данъците, намаляване на държавното регулиране и ограничаване на ролята на правителството в икономиката. Подкрепя малкия бизнес, съкращаване на държавните разходи и реформи в образователната система. По-консервативен е по социалните  въпроси - като абортите и контрола върху оръжията.

Във външната политика подкрепя силната военна мощ на САЩ и се противопоставя на намеса в делата на други страни.

Джей Ди Ванс многократно критикува финансирането на Украйна. Той смята, че САЩ трябва да спрат "неограничената помощ" за Киев и да признаят, че Украйна може да се наложи да отстъпи част от териториите си на Русия.

Ванс твърди, че хранителната и енергийната криза в Съединените щати изискват край на войната. В същото време сенаторът многократно се е изказвал в защита на Украинската православна църква и е осъждал религиозните преследвания в Украйна.

Той смята, че Съединените щати трябва да изискват от украинското правителство да зачита правата на човека, включително религиозните свободи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай