Трагикомедия с нашенци в Ирландия

Страх от коронавируса предизвика недоволство сред местните хора, заменено от извинения

Трагикомедия с нашенци в Ирландия | StandartNews.com

Буря, последвана от затишие и радост, избухна заради пристигнали 200 български работници в Ирландия. Страх от коронавируса предизвика недоволство сред местните хора. След уверения от работодателя, че е взел мерки и има разрешение за наемането на българите, граждани на Дъблин обаче поднесоха извинения, предаде бТВ.

На 13 април 189 българи кацат с чартърен полет в Ирландия за бране на ягоди. Полетът е организиран от местна фирма. Ирландци споделят клип от летището в Дъблин и изказват съмнение за зараза.

Отговорникът на бригадата обяснил пред бТВ. „Слезнахме с предпазни маски на лицето, което тях ги притесни, защото маските в Ирландия не са задължителни и самото носене на маска се приема, че може би този човек е болен и те се притесняват от този факт. От аерогарата бяхме извозени с автобуси, като със самото излизане бяхме на групи по 12 човека. След това 14 дневен период под карантина, неизлизане от общежитието“, разказва Стоян Близнашки.

Недоволство обаче изказват дори местни политици, а правителството приканва земеделските фирми да наемат местни безработни.

Тук всеки без работа в страната получава от държавата средно 350 евро седмично заради кризата, разказва Симеон Станев, готвач в Ирландия. „Видите ли, понеже тук е безработица и местните хора си седят вкъщи, защо местното правителство да разреши на тази компания да си докара хора от Източна Европа в българи."

Фирмата обяснила, че на обявите й са откликнали само 44-ма ирландци при необходими 400.

В мрежите се появява и снимка с българи край хранителна верига в Ирландия с коментар, че не спазват дистанция заради вируса. По-късно се разбира, че тя е фалшива новина.

Ирландци поднасят извинения на българите в мрежата и дори изпращат празнични сладки в едно от общежитията им. Българските берачи остават в карантина до 27 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай