Топ 10 на паметниците, възстановени от руини

Земетресения срива храм Михра, монах подпалва "Златният павилион"

Топ 10 на паметниците, възстановени от руини | StandartNews.com

ФОТО: РИА НОВОСТИ
Архитектурните паметници, както и литературните произведения обогатяват културния мир на човека. А унищожението им винаги води до упадък на световното историческо наследство.  "РИА Недвижимост" припомня легендарните паметници в света, които по едни или други причина са били разрушении, но, за щастие, впоследствие са възстановени.

1. Езическият храм Михра е построен през І век, но бил разрушен след опустошително земетресение през 1679 година. Възстановен е 300 години по-късно, в средата на 70-те на миналия век с участието на руски археолози. Храмът днес се радва на втори живот и събира многобройни туристи в Армения, защото е единственият от времето на елините.

2. Абатство Монте Касино в Италия е построено през 530 г. и е едно от най-големите бенедектински монашески ордени, основен център на духовността по време на Средновековието. През  XIV век в манастира се е съхранявала една от най-големите в Европа библиотеки за антична и раннохристиянска литература, там е работил и известният философ и теолог Тома Аквински.  Абатството е разрушено до основи по време на американски бомбардировки по време на Втората световна война – на 15 февруари 1944 г. Наново е изградено 20 години по-късно.

3. Евангелската Фрауенкирхе в Дрезден също е била разрушена по време на Втората световна война. Разкошният паметник в бароков стил от XVIII век  е построен от краля на Полша Август Силния. След войната, властите на ГДР взимат решение да не възстановяват храма поради липса на средства, но в края на ХХ век благодарение на група граждани, които създали специално общественно движение, през 2005 година той заблестял в нова светлина след тържествено откриване.

4.  "Златният павилион" на храма Кинкаку-джи - един от шедьоврите китайската архитектура през XIV век. Той е един от нАй-известните дзен будиски храмове в Киото и е описан в романите на известния японски писател Юкио Мишима. В средата на ХХ век монах-ученик подпалва павильона и той изгаря до основи. Само няколко години по-късно е напълно възстановен, а в края на века е включен в списъка за световно културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

5. Старият пешеходен мост в Мостар, в Босна и Херцеговина, разположен на двата бряга на река Неретва. Бил е построен в средата на XVI век по време на Османската империя, а век по-късно към него са пристроени и крепосни кули. През 1993 година, по време на Хърватско-босненската война, мостът бил напълно разрушен, заедно с кулите и скалите, на които се опирал. Още година по-късно представителите на  ЮНЕСКО поставили въпроса за възстановяването му и след 10 години мостът с кулите бил напълно изграден.

6. Националният театър в Мюнхен има дълга история. През 1823 година, пет години след откриването, той изгорял след неумишлен пожар, но бързо бил изграден под ръководството на известния архитект Лео фон Кленце, който прибавил и елементи в неоелински стил. По време на Втората световна война театърът пак пострадал от бомбардировките, а друг архитект - Герхард Мориц Граубнер, го възстановил наново като използвал оригинални чертежи на предшественника си.
 
7. Опожаряването на библиотеката в Джафна през 1981 година било причина да избухване гражданска война в Шри-Ланка. Зданието, което е в индийски стил, било открито през 1959 година и съдържало около 100 хиляди книги и много редки ръкописи на палмови листа, които изчезнали в пожара. Библиотеката е възстановена от правителството на Шри-Ланка през 2004 година, но съжаление без уникалните екземпляри.
 
8. Колоната на катедралата във Венеция Сан Марко е била построена през 1514 година в този вид, в който можете да я видите и сега. Но през 1902 г. в резултат на чудовищно земетресение, последвано от мълнии била напълно разрушена. Възстановяването й става 10 години по-късно, а откриването е в деня на Сан Марко.
 
9. Кьонигсбрегската катедрала в Калининград била построена през XIV век като главен католически храм на Кьонигсберг, а след това става основен лютерански храм на Прусия. Изгаря през Втората световна война. Възстановяването е дълго, мъчително и изпълнено с много кавги и спорове, затова и продължило от 1992 година до 2005 година.

10. Московският храм "Христос Спасител" е най-високата православна църква в света. Намира се на брега на река Москва, в нея има и църковен музей. Оригиналното здание на катедралния храм е построено от 1839 до 1883 година. След половин век обаче, през 1931 година, по време на сталинската реконструкция на Москва, катедралата е разрушена, а на нейно място през 1960 година бил изграден басейн. Идеята за възстановяването на храма дошла през 1988 година, а през 1994 година започнало и строителството. Началото на новия век съвпада с втория живот на катедралата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай