Тихият триумф на Финландия над К-19

Пет пъти по-ниско заразяване в страната

Тихият триумф на Финландия над К-19 | StandartNews.com

В момент, в който повечето европейски страни затягат мерките за ограничаване на броя на заразените с COVID-19, което в някои случаи предизвиква недоволството на хората, във Финландия тенденцията е съвсем различна: броят на заразените намалява, а населението като цяло подкрепя ограниченията пише Франс Прес.

Засенчена от съседна Швеция, която привлече вниманието на света със своята стратегия за справяне без карантина и ограничителни мерки, Финландия тихо и кротко успя да задържи броя на заразените пет пъти по-нисък от средното за Европейския съюз, а броят на смъртните случаи в страната е един от най-ниските в Европа, предава НОВА.

През последните две седмици Финландия регистрира 45,7 нови случая на 100 хиляди души население, което е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на Световната здравна организация. Страната е понастоящем единствената в Европейския съюз, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни.

"Ситуацията изглеждаше тревожна, когато броят на заразените рязко се увеличи" в началото на октомври, казва главният епидемиолог Мика Салминен, "но е ясно, че вече преминахме пика".

Здравните власти обясняват ситуацията с бързите действия на правителството, което въведе частична карантина през март и забрани влизането и излизането от столицата.

След отмяната на тези мерки бяха въведени ефективни системи за тестване и проследяване на заразените с помощта на приложение.

Приложението днес се използва масово във Финландия: то вече е свалено около 2,5 милиона пъти в страната с население от 5,5 милиона души и заобиколи проблемите със защитата на личните данни и функционалността, каквито имаше на други места в Европа.

Във Финландия, в която властите се ползват с високо доверие, хората като цяло спазват правилата. Според проучване на Европейския парламент от края на октомври близо една четвърт от жителите даже смятат, че карантината е подобрила живота им, което превръща Финландия в най-позитивната страна в Европа по отношение на ограниченията във връзка със здравната ситуация.

Ентусиазмът на финландците се обяснява най-вече с лесния достъп до дистанционна работа в едно силно цифровизирано общество.

"Икономиката е структурирана така, че за голяма част от финландските работници няма нужда да присъстват на работното си място", казва пред "Франс прес" Нели Ханконен, професор по социална психология в Университета на Хелзинки.

Според нея роля играе и характерът на финландците, често възприемани като резервирани и обичащи уединението: "Във финландската култура не сме много общителни, обичаме да сме сами и малко изолирани".

В модерния квартал Пунавуори, в сърцето на столицата, Ричард Маккормък има много работа на терасата на ресторанта си, иска да приключи навреме с поставянето на стъклени прегради, които ще разделят масите, за да може да посреща клиентите си в безопасна среда.

"Ще прилича на салон, в който хората могат да се хранят в уединение", казва ресторантьорът.

Съветът на Маккормък е: "опитайте се да намерите нови начини за справяне с всекидневието. И не преставайте да се усмихвате".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай