Талибаните разкриха най-близкия им съюзник

Бойците казват, че Пекин е „готов да инвестира и възстанови“ Афганистан

Талибаните разкриха най-близкия им съюзник | StandartNews.com

Представители на талибаните обявиха Китай за свой най-близък съюзник в международната общност. Бойците казват, че Пекин е „готов да инвестира и възстанови“ Афганистан и описват нацията като техен „основен партньор“, съобщи "Сън", цитиран от БГНЕС.

Забихула Муджахид, говорител на групата, заяви, че китайците ще помогнат за възраждането на афганистанския добив на мед. Той също така похвали китайците за техния инвестиционен проект „Един пояс, един път“, който напредва въпреки критиките от западните страни.

Китай е една от малкото държави, които не евакуираха персонала от посолството си в Кабул след превземането на талибаните. Делегация на талибаните посети Китай през юли за разговори с външния министър Ван И в Тянцзин.

Муджахид каза пред италианския вестник "Ла Република": "Китай е нашият основен партньор и за нас представлява фундаментална и изключителна възможност, че е готов да инвестира и реконструира страната ни. Ние високо ценим проекта "Един пояс, един път", който ще служи за възраждане на древния Път на коприната. Освен това имаме богати медни мини, които благодарение на китайците могат да бъдат върнати в производство и модернизирани. Китай представлява нашият паспорт към пазарите на целия свят."

Коментарите му идват, след като външният министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания няма да „признае талибаните в обозримо бъдеще“. Но той каза, че има нужда от "директно взаимодействие" с групата, за да се гарантира, че британските граждани и афганистанските съюзници могат да напуснат Афганистан. Рааб също така заяви, че евакуационните полети от Афганистан могат да бъдат възобновени „в близко бъдеще“ след разговори с лидерите в Катар. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай