Тачи и Вучич променят границата между Косово и Сърбия

Подписали проектодокумент от 12 точки

Тачи и Вучич променят границата между Косово и Сърбия | StandartNews.com

Косовският депутат и председател на парламентарната комисия за външни работи Вьоса Османи заяви, че лидерите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, заедно с представители на Европейския съюз, са съставили документ от 12 точки относно споразумението за корекция на границите и че за това са постигнали първоначално споразумение, пише македонското електронно издание “МКД“, цитирано от Агенция "Фокус".

Според албанския вестник Gazeta Express, излизащ в Прищина, документът предвижда както корекция на границите, така и някои други въпроси, свързани с този процес.

"Дипломатическите кръгове говорят за документ от една страница. Така че става въпрос за принципа, по който ще извърши корекцията на границите, въпроса за Сръбската православна църква, металургичния комбинат „Трепча“ и други въпроси," каза Османи.

Според нея документът няма да влезе за ратификация в косовското събрание, както беше направено с споразумението от 2013 г. между тогавашните премиери на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Ивица Дачич. Освен това документът не е окончателен, а само проект.
„Това е продукт на диалога между двамата президенти. Понякога чрез посредничеството на ЕС, понякога и без него,” каза Османи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай