Светът: Шок и скръб за катедралата

Чужди държави и ЮНЕСКО предлагат помощ за възстановяването на Нотр Дам

Светът: Шок и скръб за катедралата | StandartNews.com

Светът беше шокиран и ужасен от големия пожар в парижката катедрала Нотр Дам и изрази своята солидарност с хората във Франция, предадоха световните агенци.

Световни лидери изказаха подкрепа и съчувствие към французите във връзка с пожара, нанесъл значителни поражения на катедралата.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че това е "ужасен пожар", засегнал "едно от големите съкровища на света".

Германският канцлер Ангела Меркел каза: "Много сме тъжни да видим символа на Франция и нашата европейска култура, обхванат от огън. Мислите ни са с нашите френски приятели."

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че "в мислите си е заедно с народа на Франция и службите за спешна помощ, които се борят с ужасния пожар".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изказаха съболезнования на народа на Франция във връзка с пожара. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пожела кураж на пожарникарите, борещи се с огъня в катедралата, която по думите му е "символ на Франция и с която се гордеят всички европейци".

Българският министър-председател Бойко Борисов също изказа подкрепа към огнеборците в Париж. "Ужасно е да гледаш как осем века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", заяви той във Фейсбук.

Испанският министър-председател Педро Санчес предложи помощ на Франция за възстановяването на катедралата. Той определи пожара като "катастрофа за Франция, за Испания и за Европа".

Ватикана заяви, че "ужасната новина за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол". "Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация", каза говорител на Ватикана.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази подкрепа към френския народ във връзка с пожара и заяви, че е ужасен от кадрите с горящата катедрала, представляваща "уникален образец на световното наследство".

Руската православна църква определи пожара като "трагедия за целия християнски свят и за всички, които ценят културната значимост на този храм".

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази солидарност с Франция и предложи помощ за възстановяване на катедралата.

Националният музей на Бразилия, който тежко пострада при пожар през септември 2018 г., също изрази съжаление по повод трагедията в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай